Antonín Jirsa (1888 - 2024)   † 135 let


Antonín Jirsa se narodil 27. května 1888 v Praze. Vyučil se číšníkem a uzenářem v Nuslích. Po vyučení se věnoval profesionálnímu zápasení v řeckořímském stylu jako těžká váha. K zápasení ho přivedl Josef Šmejkal. Jeho vysoká silná a impozantní postava, s hrozivě vypadajícím naježeným obličejem a přivřenýma očima, a samozřejmě také jeho hluboký a silný hlas ho přímo k zápasničení předurčovaly.

Díky své zápasnické proslulosti a svému vyvinutému tělu si ho v roce 1932 všimli filmaři, když získal tři role strážníka v komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ Svatopluka Innemanna, hosta v hospodě v dramatu PÍSNIČKÁŘ a švagra Jardy v Lamačově komedii FUNEBRÁK.

Do konce 2. světové války mu filmaři nenabídli jiné postavy, než malé epizodní. Se svým tělem hrál zejména stěhováky (OKÉNKO, NA SLUNEČNÍ STRANĚ, DŮVOD K ROZVODU, DÍVKA V MODRÉM, MILOVÁNÍ ZAKÁZÁNO, CESTA DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE, GABRIELA, VALENTIN DOBROTIVÝ), plavčíky (DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK, OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA), divadelní kulisáky (ŽENA, KTERÁ VÍ CO CHCE) či ošetřovatele (NEZLOBTE DĚDEČKA, PÁN A SLUHA).

Dále pak siláky a obry (ŘEKA, MAZLÍČEK, U SVATÉHO MATĚJE, TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA, MĚSTEČKO NA DLANI), hospodské (TRHANI, KLATOVŠTÍ DRAGOUNI, BÍLÁ JACHTA VE SPLITU, POHÁDKA MÁJE, PÍSEŇ DROŽKÁŘE, NEVIDĚLI JSTE BOBÍKA?), obávané katy (GOLEM), kováře (HORDUBALOVÉ, ŽÍZNIVÉ MLÁDÍ), různé štamgasty (POZDNÍ LÁSKA, VČERA NEDĚLE BYLA, DVOJÍ ŽIVOT, DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI, ADVOKÁT CHUDÝCH, ŠŤASTNOU CESTU) i horníky (PRO KAMARÁDA).


27.5.1888
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
26.4.2024
Praha, Československo
Antonín Jirsa csfd

Haškovy povídky ze starého mocnářstvíCísařův pekař - Pekařův císařMikoláš AlešPastPosel úsvituDS-70 nevyjíždíPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářKrakatitZelená knížkaMuzikantNikdo nic nevíNikola ŠuhajPolibek ze stadionuPortášiPoslední mohykánSirénaČapkovy povídky13. revírNadlidéNezbedný bakalářPancho se ženíPrůlomVelký případRozina sebranecNeviděli jste Bobíka?PaklíčPočestné paní pardubickéExperimentParacelsusŠťastnou cestuŽíznivé mládíBarbora HlavsováMěstečko na dlaniValentin DobrotivýAdvokát chudýchGabrielaJan CimburaPreludiumTurbinaTěžký život dobrodruhaZ českých mlýnůMuzikantská LiduškaPohádka májePro kamarádaTo byl český muzikantBílá jachta ve SplituCesta do hlubin študákovy dušeDvojí životDívka v modrémDědečkem proti své vůliStudujeme za školouSvátek věřitelůU svatého MatějeBoží mlýnyKrok do tmyMilování zakázánoPán a sluhaVandiny trampotyVčera neděle bylaBatalion


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Jirsa: 26.4. 2024 00:29