Josef Kotalík 139 let


Josef Kotalík, vlastním jménem Václav Kotalík, se narodil jako nemanželský syn kuchařky Františky Lebedové. Až po jeho narození se jeho matka vdala za Josefa Kotalíka. Bližší informace o jeho rodině však nejsou známy.

Od roku 1929 pak hrál v Praze: např. v Osvobozeném divadle, v divadle Vlasty Buriana, v Intimním divadle atd. Od roku 1930 byl však dosti vytíženým filmovým hercem. Od roku 1930 do 1938 natočil skoro 60 filmů. Někdy pouhé epizodky, ale občas i středně velké role.

Jeho úplně prvním filmem byla epizodka důstojníka ve filmu s Vlastou Burianem C. a k. polní maršálek (1930). V následujícím roce 1931 natočil již 4 filmy, nejvýraznější z nich byla postava inspektora Vodičky ve filmu Pudr a benzín, který se natáčel převážně ve francouzských ateliérech. Kotalík byl v té době členem Osvobozeného divadla.

V roce 1932 natočil pouze epizodku jednoho z profesorů ve filmu Před maturitou. A v následujícím roce opět jen epizodku hosta na zásnubách ve filmu s Hugo Haasem, Život je pes (1933). Rok 1934 jako by se mu snažil vynahradit málo hereckých příležitostí v posledních dvou letech, natočil totiž neuvěřitelných 14 filmů.


17.5.1884
Olší u Opařan, Rakousko-Uhersko
Josef Kotalík csfd

Bílá vránaCestou křížovouKlapzubova XI.PanenkaPán a sluhaSlečna matinkaStříbrná oblakaSvatební cestaVandiny trampotyZborovAdvokátka VěraDěvčátko z venkovaFalešná kočičkaHarmonikaHordubalovéKlatovští dragouniLidé na křeLáska a lidéSrdce na kolejíchŠvanda dudákŽena na rozcestíŽena pod křížemNaše XI.Páter VojtěchUlička v rájiVelbloud uchem jehlyVzdušné torpédo 48ŠvadlenkaAť žije nebožtíkCácorkaJanaJedenácté přikázáníKlub tříMilan Rastislav ŠtefánikPozdní láskaRozpustilá noc (rakouská verze)ViktorkaAnita v rájiHej-rup!Hrdinný kapitán KorkoránHudba srdcíNa Svatém KopečkuPokušení paní AntoniePoslední mužRozpustilá nocTři kroky od tělaZ bláta do loužeZlatá KateřinaŽena, která ví, co chceŽivot vojenský - život veselýŽivot je pesPřed maturitouDobrý voják ŠvejkPudr a benzinTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)C. a k. polní maršálek


Aktualizace osobnostního profilu Josef Kotalík: 13.10. 2023 01:05