Bedřich Frankl (1909 - 1943)


Herec Bedřich Frankl, často uváděn i jako Bedřich Frank, se narodil 10. listopadu 1909 ve středočeské obci Chyňava v okrese Beroun. Otec se jmenoval Julius a matka Růžena. Další informace z jeho jak osobního, tak profesního života, nejsou známy.

Jeho mohutnější postava s čelní pleší se nejčastěji hodila pro postavy strážníků, četníků a jiných uniformovaných postav, které sehrál v cca 10 filmech. Poprvé si zahrál ve filmu U nás v Kocourkově (1934), jako jeden z ostrostřelců. Dále se objevil v české i rakouské verzi filmu V cizím revíru (1934), kde dostal epizodku lesního dělníka. Ve filmu Grandhotel Nevada (1934) byl obsazen do role pacienta a v posledním filmu z roku 1934 s názvem Rozpustilá noc si poprvé zahrál svou později nejčastější roli strážníka.

Rok 1935 mu nabídl 6 rolí. Ve filmu První políbení to byla epizodka soudního zřízence, v Jedné z milionu si opět zahrál strážníka. V české a i německé verzi filmu Hrdina jedné noci byl pro změnu četníkem a ve filmu Barbora řádí mu připadla komparzní rolička jednoho z hostů v kavárně. Posledním filmem v tomto roce pro něj byla komedie s Hugo Haasem Ať žije nebožtík, kde si zahrál zřízence v nemocnici.

V roce 1936 na něho čekali pouze dvě epizodky ve filmech Vzdušné torpédo 48, kde byl telegrafním policejním úředníkem a Páter Vojtěch, kde si opět zahrál četníka.


10.11.1909
Chyňava, Rakousko-Uhersko
9.9.1943
vyhlazovací tábor Osvětim, Polsko
Bedřich Frankl csfd

Její hříchKdybych byl tátouTulák MacounVeselá bídaPod jednou střechouVandiny trampotyZborovAdvokátka VěraDěvče za výklademHlídač č. 47Kariéra matky LízalkyLidé na křeOtec Kondelík a ženich VejvaraSrdce na kolejíchSvět patří námVýdělečné ženyPáter VojtěchVzdušné torpédo 48Ať žije nebožtíkBarbora řádíHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)Jedna z milionuPrvní políbeníGrandhotel NevadaRozpustilá nocU nás v KocourkověV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)


Aktualizace osobnostního profilu Bedřich Frankl: 30.3. 2024 11:58