Willy Bauer (1866 - 1938)   † 72 let


Jméno herce Willy Bauera je dnes neprávem zapomenuté a přitom patřil tento herec po mnoho let k významným pražským hercům. Narodil se do velmi významné hudební rodiny. Jeho děda Johan Friedrich Bauer (1791-1882) byl hobojistou v drážďanské opeře, posléze dlouholetým profesorem pražské konzervatoře.

Ale jíž v roce 1895 nastoupil do svého druhého a zároveň posledního angažmá, v pražském Německém divadle působil dlouhých 40 let, až do roku 1935. Odehrál zde stovky rolí a stal se po zásluze jedním z nejpopulárnějších pražských německých herců. V roce 1935 měl dokonce v divadle čestný večer, u příležitosti čtyřicetiletého působení na této scéně.

Film ho dlouhou dobu opomíjel, nabídl mu pár příležitostí až na konci života. A vzhledem k tomu, že byl pražským německým hercem, byly mu nabízeny převážně role v německých verzích českých filmů. I když mluvil plynně česky, v česky mluvených filmech si zahrál jen výjimečně.

Po prvé zavítal do film. studia, v roce 1931, aby si v německé verzi českého filmu Aféra plukovníka Redla zahrál roli generála Conráda von Hoetzendorfa, v české verzi tuto roli hrál herec Miloš Nový. V roce 1933 pak v německé verzi českého filmu V tom domečku pod Emauzy hrál sluhu Aloise, v české verzi hrál tuto roli Antonín Vaverka.


8.5.1866
Praha, Čechy, Rakouské císařství
4.6.1938
Praha, Československo
Willy Bauer csfd

Boží mlýny (německá verze)Krok do tmyDůvod k rozvoduHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)Klub tříAnita v rájiPokušení paní AntonieV tom domečku pod Emauzy (rakouská verze)Aféra plukovníka Redla (německá verze)


Aktualizace osobnostního profilu Willy Bauer: 25.4. 2024 17:48