Dora Martinová (1918 - 2005)


Dora Martinová bylo umělecké jméno Dorothey Schulzové. Nikdy nebyla divadelní herečkou a jak se dostala k filmu není známo. Působila jako redaktorka Cukrovarských listů.

Po dvou letech si v roce 1940 zahrála ve dvou filmech. Ztvárnila epizodku dcery konzula Marka (Karel Černý) ve filmu Katakomby a úřednici Jiřinu ve filmu Štěstí pro dva. Rok 1941 jí po dvou epizodkách dívky ve společnosti ve filmu Pražský flamendr a chovanky kláštera ve filmu Advokát chudých nabídl hlavní roli v krátkometrážní prvotině režiséra Vladimíra Čecha Střevíčky slečny Pavlíny, kde sehrála švadlenu Pavlínu.

V roce 1942 si pak zahrála epizodku prodavačky Halíkové v osvětovém filmu Nejvýnosnější prodej. Žádnou jinou roli již nikdy nedostala. Její poválečné osudy nejsou zcela známé. Byla provdaná jako Geblerová a měla dceru, též Doru. Dále víme, že dlouhá léta byla rozhodčí psích závodů. Dokonce se po její smrti každoročně pořádá Memoriál Dory Geblerové na uctění její památky.

Dora Schulzová - Martinová - Geblerová nakonec zemřela ve věku vysokých 87 let a je i s manželem pochována na Olšanském hřbitově.


4.5.1918
Praha, Rakousko-Uhersko
18.6.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Dora Martinová csfd

Advokát chudýchPražský flamendrKatakombyŠtěstí pro dvaAndula vyhrálaTrhaniNejvýnosnější prodejStřevíčky slečny Pavlíny


Aktualizace osobnostního profilu Dora Martinová: 18.3. 2024 13:02