Damiano Damiani (1922 - 2013)


Nastoupil spolu s desítkami nových italských režisérů začátkem 60. let. Vedle režie se věnoval scenáristice, dokumentům a několikrát si zkusil i herectví.

Hledal ve všednosti podněty pro dramatickou akci, která měla většinou podobu kriminální zápletky. Ale v nejširším slova smyslu. Už ve filmu Rtěnka nešlo o klasický příběh o zločinu a jeho vyšetřování. Damiany do něj vložil kritický pohled na své současníky v buržoazním prostředí.

Po filmech s kriminální zápletkou se soustředil na filmy s velkým důrazem na vnější efekty, na předlohy Alberta Moravii (Nuda a Poněkud komplikované děvče), což oslabovalo jeho společenskou výpověď. Na věrohodnosti ubírali i známí herci.

Tento rys se projevil i ve filmu Den sovy který se dostává do prostředí ovládaného mafií a ve kterém hlavní role ztvárnili Franco Nero a Claudia Cardinalová. Ve filmu se hlavně skvěle odrážela vytříbenost literární předlohy kdy dokázal Damiani skvěle přenést náladu z románu do filmu. Damiani v té době věnoval velkou péči formálnímu ztvárněni a estetické stránce, jenomže tentokrát už silněji a ne vždy v souladu s tematikou.


23.7.1922
Pasiano, Itálie
7.3.2013
Řím, Lazio, Itálie
Damiano Damiani csfd

Assassini dei giorni di festaAma il tuo nemico 2Alex l'arieteAma il tuo nemicoUna bambina di troppoUomo di rispettoL'angelo con la pistolaIl sole buioVlak do PetrohraduGioco al massacroVyšetřováníGran incognita, LaSicilská spojkaParole e sangueAmityville 2: PosedlostBankovní konto s výstrahouMuž na kolenouMám strachSbohem a amenChytrák a dva společníciProč je zabit soudceIl sorriso del grande tentatoreGirolimoni, il mostro di RomaPřiznání policejního komisaře prokurátorovi republikyVyšetřování skončilo, zapomeňte!Nejkrásnější manželkaDen sovyRagazza piuttosto complicata, UnaKulka pro generálaLa strega in amoreLa noiaLes Femmes des autresIsola di Arturo, L'Il rossettoNajatý vrahChobotniceUn altro mondo è possibileImago urbisGiostre, LeBanda d'Affori, La


Aktualizace osobnostního profilu Damiano Damiani: 4.11. 2023 14:48