Jiří Papež (1931 - 2004)


Jiří Papež se narodil 17. října 1931 ve Valašském Meziříčí. K umělecké dráze ho poprvé nasměroval film, když byl jako devítiletý vybrán pro postavu Jana Proška, jednoho z dětí manželů Proškových (Světla Svozilová a Karel Třešňák), bratra Barunky (Nataša Tanská), Vilímka (Jiří Krchňavý) a Adélky (Jitka Dušková a Dagmar Appelová) a vnuka legendární babičky Magdaleny Novotné (Terezie Brzková) ve filmu režiséra Františka Čápa podle slavného stejnojmenného románu Boženy Němcové BABIČKA (1940).

První jevištní zkušenosti sbíral v Beskydském oblastním divadle v Novém Jičíně (1953 – 1955), v Krajském oblastním divadle v Hradci Králové (1955 – 1957), v pražském Divadle na Vinohradech, tehdy Ústřední divadlo československé armády (1957 – 1960), ve Státním divadle v Brně (1960 – 1969) a nakonec až do odchodu na odpočinek v brněnském Divadle bratří Mrštíků (1969 – 1990), kde ještě během 90. let hostoval. Své charakterní herectví a atraktivní zjev uplatňoval v rozličných milovnických, hrdinných a též vážných a tragických, i komických postavách. Několik výkonů je zachyceno v TV divadelních záznamech.

Zprvu se na divadelních jevištích objevoval jako Četník („Revizor“), Don Carlos („Don Carlos“), Švanda („Strakonický dudák“), Hynek („Kutnohorští havíři“), Ota z Bergova a Posel („Král Václav IV.“), Athéňan („Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“), Johann („Meteor“), Nikolaj Rostov („Vojna a mír“), Syn („Damoklův meč“), Havlík („Jan Hus“), Bernardo („Hamlet“), Douglas („Jindřich IV.“), znova Don Carlos („Don Juan“), Kristián („Cyrano z Bergeracu“), Monsieur Ballon („Peer Gynt“), Lucenzio („Zkrocení zlé ženy“), Šandor („Jánošík“), Berjozkin („Zlatý kočár“), Leontes („Zimní pohádka“), Sebastian („Bouře“), Učitel („Nebožtík Nasredin“), Poeta („Adam Stvořitel“), Felix („Jezero Ukereve“) ad.

Svojí necelou třístovku divadelních postav během let doplňoval inscenacemi „Jen o chlup“ (Vyvolavač), „Král Jan“ (Bastard Filip), „Matka Kuráž a její děti“ (Voják a Vrchní velitel), „Drahomíra a její synové“ (Tyra), „Aristokrati“ (Sadovský), „Bílá nemoc“ (První asistent), „Střelec“ (Artur), „Tři sestry“ (Veršinin), „Jeppe z vršku“ (Baron), „Slaměný klobouk“ (Tchán Nonacourt), „Jak se vám líbí“ (Pan Vévoda), „Josef Švejk“ (Palivec a Blázen), „Žebrácká opera“ (Konstábl), „Kat a blázen“ (Don Christobal Almara), „Noc na Karlštejně“ (Arnošt z Pardubic), „Lišák Pseudolus“ (Kuchař), „Osel a stín“ (Zelinář), „Rafani“ (Svojtka), „Tři mušketýři“ (Vévoda Buckingham), „Veselé paničky windsorské“ (Vodička) a nebo „Coriolanus“.


17.10.1931
Valašské Meziříčí, Československo
3.4.2004
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Jiří Papež csfd

Případ AuffenbergVeliká stavbaPravda visí na vláskuPapírový mostSmrt v kruhuBratr PalečekPřípad medvědí jeskyněModrá zelená zónaSilvestr 1886Vysoká hraDokonalá fintaPlukovník Starbottle a krásná žalobkyněPolíčkoStopy zločinu: Jak zemřela TerezaSvětlo z temnotTangoZrcadleníPřebytečná pravdaJednou v Karlových VarechSvědomí doktora TenevaSkleněná dámaŽivot není sen, moje milá...Albert EinsteinDesatinka cituNultý kilometrMíček FlíčekPaní TerezkaDémonPařížská komunaŘímankaBabbittKaktus, bomba, letadloIrkutská historieOsudná smyčkaTraktér u královny PedaukyČlověk nikdy nevíJeden deň pre starú paniuKdyž Lea slavila narozeninyKruté štěstíÚspěchKdo zabil Jean Norwoodovou?Domácí vězeníSmrt TarelkinaJediná nocChroustMedvěd a strašidlaO medvědu OndřejoviOhně na horáchPíseň o ČapajevuZde jsou lviSnadný životBabičkaČetnické humoreskyŠtúrovciJohann Sebastian BachLegenda o živých mrtvých


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Papež: 25.3. 2024 21:17