Nora Cifková (1920 - 2017)   † 96 let


Nora Cífková (někdy psána i jako Nora Cifková) se narodila 21. února 1920 v Černčicích u Podbořan do aristokratické rodiny velkoprůmyslníka jako Norah Cífková. Vyrůstala v Praze a studovala na nižším gymnáziu v pražské Dušní ulici. K divadlu ji přivedl rodinný přítel, dramatik a kritik Jaroslav Hilbert. Ač se na jeho popud měla stát hereckou elévkou pražského Národního divadla, dala přednost studiu na Státní konzervatoři v Praze u profesorů Jiřího Plachého a Anny Iblové.

Kromě toho se za okupace věnovala zájezdové činnosti (účastnila se mj. též zájezdu do polských měst Breslau a Kattowitz, kde s dalšími herci vystupovala pro české totálně nasazené dělníky) a účastnila se veřejného kulturního života (př. Reprezentační večer filmových umělců).

Herectví Nory Cífkové značilo citově založený plachý projev, křehký zjev a kultivovanost v gestech. Ovšem některými kritiky byly její jemné a introvertní výkony označovány jako nevýrazné. Na českých jevištích se objevila např. ve hrách „Zaplaťte, slečno“, „Zlaté mládí“, „Hadrián z Římsů“, „Pán se šedivými skráněmi“ a další.

Kromě toho byla častým hostem pražského rozhlasu, kde se uplatňovala v různých hrách („Babička“ v režii Bohuše Hradila aj.), pořadech (často po boku Karla Högera) a při recitaci. Souběžně s divadelní drahou započala na rozhraní 30. a 40. let rozvíjet i svojí hereckou filmografii. Ve svých osmnácti letech debutovala jako septimánka v komedii JARKA A VĚRA (1938) režiséra Václava Binovce s Ladislavem Peškem a Evou Gerovou v titulních rolích.


21.2.1920
Praha, Československo
25.1.2017
Melbourne, Austrálie
Nora Cifková csfd

13. revírBabičkaMinulost Jany KosinovéLízino štěstíSrdce v celofánuJarka a Věra


Aktualizace osobnostního profilu Nora Cifková: 23.4. 2024 11:24