Jonathan Demme (1944 - 2017)   † 73 let


Americký filmový kritik, scénárista, producent a režisér se narodil v New Yorku. Na Univerzitě na Floridě začal při studiu chemie psát filmové recenze do kolejních novin. Během doby, kdy pracoval u Embasy Picture psal nadále filmové ale i rockové recenze a natočil na 16 mm kameru krátký film DOBRÉ RÁNO, STEVE (1968). Na konci šedesátých let produkoval v Británii reklamy. Po návratu do USA získal zkušenosti s psaním scénářů a režií u nezávislého režiséra Rogera Cormana. Výsledkem byly scénáře k filmům Drsní andělé nebo Horká klec.

Tentýž rok přišel i s dokumentem o koncertech rockové skupiny Talking Heads STOP MAKING SENSE. NĚCO DIVOKÉHO (1986) byla road movie s prvky černého humoru. Největšího komerčního úspěchu dosáhl, když na stříbrné plátno převedl novelu Thomase Harrise MLČENÍ JEHŇÁTEK (1992). Geniálně děsivý thriller o agentce FBI, která aby dopadla masového vraha, musí se spojit s jiným vrahem Hanibalem Lecterem, nacházejícím zálibu v konzumaci lidského masa. Kvalitu ocenila i kritika a film získal Oscara v kategoriích nejlepší režie, herec (Hopkins), herečka (Fosterová), adaptovaný scénář a také film.

Po tomto úspěchu se Demme zaměřil na téma homofobie a diskriminace a natočil film ze soudního prostředí, ve kterém exceloval Tom Hanks v roli nemocného AIDS, který ztratí práci, když se to jeho zaměstnavatel dozví. Za PHILADELPHII (1993) získal sošku Hanks. Kromě celovečerních filmů točil Jonathan Demme i klipy pro Vegu nebo Spingsteena.


22.2.1944
Baldwin, Long Island, New York, USA
26.4.2017
Manhattan, New York, USA
Jonathan Demme csfd

Nikdy není pozděLine of SightA Master BuilderRachel se vdáváManchurianský kandidátPravda o CharliemMilovanáSubway Stories: Tales from the UndergroundPhiladelphiaMlčení jehňátekFamous All Over TownManželství s mafiíPlavba do KambodžeNěco divokéhoOdpolední směnaWho Am I This Time?Melvin a HowardPoslední objetíVeřejná frekvenceSlepý hněvCrazy MamaUvězněný žárOlítej měSedm sekundBarva mociZločinMuž s poslánímMé nové JáTrying TimesAlive From Off CenterColumboJustin Timberlake + the Tennessee KidsAnother Telepathic ThingThe New Yorker PresentsWhat's Motivating HayesEnzo Avitabile: Hudba je můj životKenny Chesney: UnstagedI'm Carolyn ParkerNeil Young JourneysNeil Young Trunk ShowJimmy Carter Man from PlainsNeil Young: Heart of GoldThe AgronomistStorefront HitchcockThe Complex SessionsCousin BobbyRed Hot and BlueHaiti Dreams of DemocracyP.O.V.Stop Making SenseSaturday Night Live


Aktualizace osobnostního profilu Jonathan Demme: 19.4. 2024 06:04