Danielle Godet (1927 - 2009)


Francouzská herečka Danielle Godet pocházela ze středostavovské rodiny a narodila se v Paříži, od dětství se věnovala tanci a hře na klavír, když ale v patnácti letech přišla s plánem stát se herečkou, narazila na zděšení rodičů. Herečky – to jsou přece ty vulgární holky od filmu s hlubokými výstřihy a to není povolání pro dívku z dobré rodiny. Danielle si ale prosadila svou a začala navštěvovat slavnou hereckou školu René Simona. Tady si ji také vyhlédli hledači nových talentů a jednu z první rolí (zatím jen epizodních) odehrála ve slavném Clairově filmu MLČETI ZLATO (Le silence est d′or, 1947). Následně měla hrát titulní roli v Clouzotově filmu MANON (1949), ten ale nakonec upřednostnil Cécile Aubry.

Důležitou pozici ve filmografii Danielle Godet mají TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1953), kde hrála d′Artagnanovu vyvolenou dívku Constance Bonacieuxovou, toto filmové zpracování je však dnes zastíněno několika dalšími úspěšnými verzemi. V padesátých letech hrála Danielle Godet i v divadle, tři roky například v úspěšné Lamoureuxově komedii Tahle brunetka (1958-1961, do filmové verze z roku 1960 ale angažována nebyla). Několik filmů podružného významu natočila koncem padesátých let ve Španělsku, v menších rolích se objevila v kontroverzním příběhu o manželském odcizení PÁR (Un couple, 1960) nebo ve slavném dobrodružném filmu KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1960).

Danielle Godet podlehla mylnému dojmu, že je stále velkou hvězdou, opak byl ale pravdou a během šedesátých let natočila již jen několik filmů ve Španělsku a Itálii. V režii Maura Bologniniho se objevila například ve filmu NÁDHERNÝ LISTOPAD (Un bellissimo novembre, 1968), v divadle přestala hrát počátkem sedmdesátých let. I když si chtěla vybírat umělecky hodnotné role, nabídky nepřicházely a herečka žila v soukromí svého bytu na luxusní adrese v sousedství prezidentského sídla v Elysejském paláci. Počátkem 80. let natočila poslední film JOY (1983), tento snímek s její rolí matky titulní hrdinky však prošel kiny bez většího zájmu.

Danielle Godet zemřela v Paříži 12. listopadu 2009 ve věku 82 let.


30.1.1927
Paříž, Île de France, Francie
12.11.2009
Paříž, Île de France, Francie
Danielle Godet csfd

JoyFantômas: Le Mort qui tueSale rêveurQuartier de femmesEl enigma del ataúdNádherný listopadKommissar X - Jagd auf UnbekanntAutopsia de un criminalHorace 62Kapitán FracasseLa reina del TabarínLes Honneurs de la guerreMonsieur SuzukiUn coupleCe soir on tueMuerte al amanecerNuits de PigalleY'en a marreAmour, autocar et boîtes de nuitArènes joyeusesCuatro en la fronteraLe Souffle du désirRapt au deuxième bureauC'est une fille de PanameParis clandestinCes sacrées vacancesChéri-BibiAventuras del barbero de SevillaVotre dévoué BlakeBoum sur ParisQuitte ou doubleTři mušketýřiIdentité judiciairePojedeme do Monte CarlaLa SouricièreTaxi di notteThe Elusive PimpernelUne femme par jourKožené rukaviceMlčeti zlatoIdiotPloum ploum tra la laL'Homme sans nomAll for LoveMinoucheLa joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Danielle Godet: 5.3. 2024 05:40