Karel Černoch (1943 - 2007)


Karel Černoch se narodil 12. října 1943 v Praze. Již od osmi let se věnoval zpěvu v dětském pěveckém sboru. Nedokončil studia na střední výtvarné škole Václava Hollara a vyučil se klempířem. Kromě jiných zaměstnání se uplatnil v letech 1959 – 1969 jako kulisák Filmového studia Barrandov. Jako profesionální zpěvák pop music začínal v dobách základní vojenské prezenční služby roku 1963.

Po omezeném vystupování s kytarou na klubových pódií a hostování v Semaforu (1972) byl přijat za člena divadla Ateliér (1973 – 1975). Následně vystupoval v různých programech, koncertech, zájezdech a vystoupení (mj. s Naďou Urbánkovou), s orchestry Karla Vlacha a Václava Hybše, TOČR, Orchestrem Československé televize, dále s Country Beatem (1981 – 1985) a s vlastní skupinou Bonton (1985 až 1991).

Od roku 1992 se věnoval zejména sólové pěvecké dráze a muzikálové produkci (v AKP, Musical, Hudební divadlo v Karlíně, Jingle Bells, Monte Musical, Nota Bene Musical, Agentuře GoJa a další). Velké popularity dosáhl v zábavných výstupech a v televizních pořadech ve dvojici s Jiřím Wimmerem (1943 – 2001), která se udržela i přes různé těžkosti až do tragické smrti Jiřího Wimmera.

Jako zpěvák populární hudby disponoval technicky zvládnutým mnohovrstevnatým hlasovým fondem a širokým repertoárem. Interpretoval písně „Nářek převozníka“, „Ona se brání“, „Zrcadlo“, „Buďme chvíli bílou zemí“, „Nečeká, že se vrátím“, „Nářek převozníka“ atd. Své písně vydával na audio nosičích a zpíval v zábavných pořadech v rozhlase („Oliver Twist“ či „Pohádka máje“) a v televizi.


12.10.1943
Praha, Protektorát Čechy a Morava
27.12.2007
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Černoch csfd

Pasti, pasti, pastičkyHolčičky na život a na smrtOsudné dveřeAhmed a HazarSkřivánčí tichoAť přiletí čáp, královno!Karel Gott StoryPrůšvih jako hromNemožnáSedmikrásky Josefa KainaraCo takhle svatba, princi?Nejlepší podnikPlaváčekRevue na zakázkuZpěváci na kraji nemocniceKouzelný kolotočKoncert pro mantinelySmrt si vybíráPetrolejové lampyBylo čtvrt a bude půlKdo zaváhá, nejede!Píseň pro Rudolfa III.PopStoryČT Live: Karel Černoch - 70Příběhy slavnýchFilm o filmu: Petrolejové lampyTa naše povaha česká: Zákon bulváruKlobouk Jiří WimmerHolka od Červený řekyMister JazzKarel Gott - Hvězda první velikostiBigbítSvou káru táhnem dálPocta rokenrolovému králiHitparáda 60. letKarel Černoch: Píseň o mé zemiKarel Černoch: ZrcadloVysílá studio Izerka aneb Jak zaručeně přijít o licenciČT Live - Pavel SedláčekKarel Svoboda 65Country fontánaStodola Michala TučnéhoVánoční zpíváníTaxmeni a Schovanky slaví 25 letBratislavská lýra: Koncert víťazov bratislavských lýrVánoce s Helenou30 let BIG BANDU RADIO PRAHAHity 89Vánoční koncert Karla GottaDěčínská kotva 1980Gramohit 68Monte Cristo


Aktualizace osobnostního profilu Karel Černoch: 2.11. 2023 13:22