Julius Baťha (1889 - 1959)


Julius Baťha se narodil 11. října 1889 v Praze. Prošel řadou divadelních souborů. Po 1. světové válce hrál a režíroval na Kladně a v pražských operetních scénách, př. Vinohradská zpěvohra a Tylovo divadlo v Nuslích (dnes Divadlo na Fidlovačce). Dále vystupoval na dalších okrajových operetních a činoherních divadlech. Jeho další utichující divadelní dráha byla ovlivněna jeho zaměstnaností u filmu.

Od roku 1931, kdy debutoval rolí důstojníka v Longenově naivní, sentimentální a hudební komedii MILÁČEK PLUKU (1931), která ztroskotala zejména na špatném scénáři a nezkušené režii, se stal pro téměř všechny režiséry (od těch nejlepších, např. Martin Frič, Otakar Vávra, Josef Rovenský, Miroslav Cikán, Vladimír Slavínský, Čeněk Šlégl, Ladislav Brom, Svatopluk Innemann, M. J. Krňanský, Vladimír Borský, Jan Sviták nebo Václav Binovec, až po ty největší diletanty, př. Václav Kubásek, Oldřich Kmínek či Karel Špelina) představitelem malých a epizodních rolí ve čtyřiceti snímcích (v roce 1937 dokonce vystoupil ve třinácti filmech). Jeho filmografie sahá až do roku 1943.

Na plátně vytvářel drobné role církevních hodnostářů (ZAPADLÍ VLASTENCI), oddaných komorníků (KANTOR IDEÁL, JÁNOŠÍK), návštěvníků různých pohostinských, hotelových a jiných zařízení (TŘI KROKY OD TĚLA, JÍZDNÍ HLÍDKA, TŘI MUŽI VE SNĚHU, VÝDĚLEČNÉ ŽENY, JARČIN PROFESOR, TŘETÍ ZVONĚNÍ, KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA), vzdělaných lékařů a ošetřovatelů (GRANDHOTEL NEVADA, MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK, NAŠE JEDENÁCTKA, HLÍDAČ Č. 47, UMLČENÉ RTY či JEJÍ HŘÍCH).

Nejčastěji byl stal představitelem obezřetných policistů i detektivů (VZDUŠNÉ TORPÉDO 48, SRDCE NA KOLEJÍCH, TŘI VEJCE DO SKLA, ROZVOD PANÍ EVY, KARIÉRA MATKY LÍZALKY, ŽENY U BENZINU, DVOJÍ ŽIVOT), hotelových vrátných a profesorů (MANŽELSTVÍ NA ÚVĚR, ŠVADLENKA), rozličných ředitelů (ZE VŠECH JEDINÁ, VYDĚRAČ, IDEÁL SEPTIMY).


11.10.1889
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
7.7.1959
Praha, Československo
Julius Baťha csfd

Jan Roháč z Dub銝astnou cestuDvojí životJejí hříchŽeny u benzinuBílá vránaCech panen kutnohorskýchIdeál septimyKlapzubova XI.Milování zakázánoPán a sluhaSlečna matinkaTřetí zvoněníUmlčené rtyBatalionBílá nemocDůvod k rozvoduHlídač č. 47Jarčin profesorKarel Hynek MáchaKariéra matky LízalkyNaši furiantiRozvod paní EvySrdce na kolejíchTři vejce do sklaVyděračVýdělečné ženyZe všech jedináŽena na rozcestíJízdní hlídkaManželství na úvěrNaše XI.Rozkošný příběhTři muži ve sněhuVojnarkaVzdušné torpédo 48ŠvadlenkaJedna z milionuJánošíkMilan Rastislav ŠtefánikGrandhotel NevadaTři kroky od tělaZ bláta do loužeDěvčátko, neříkej ne!Kantor IdeálLelíček ve službách Sherlocka HolmeseNačeradec král kibicůPísničkářSňatková kancelářZapadlí vlastenciMiláček pluku


Aktualizace osobnostního profilu Julius Baťha: 7.12. 2023 12:14