Máňa Hanková (1910 - 1985)


Dnes neprávem opomíjená a bohužel ani nepřipomínaná herečka, tanečnice a operetní subreta Máňa Hanková se narodila jako Marie Barbora Hanková. Její otec se jmenoval Josef Hanka a byl obchodníkem. Maminka se jmenovala Marie roz. Hradecká.

Její častý partner v Tylově divadle byl herec Fanda Mrázek. V době její největší slávy jí náš film nabídl několik málo rolí, ačkoliv v divadle hrála velké a hlavní role, tak během let 1934 až 1938 si zahrála jen v pěti filmech. Prvním filmem byla epizodka kamarádky tanečnice Káti (L. Hermanová) ve filmu Nezlobte dědečka (1934). Větší roli jí nabídl režisér Marten ve filmu Pozdní máj (1934), kde si zahrála komornou Lojzičku a zároveň zazpívala s Emanem Fialou píseň „Vesmírem se koulí koule“.

Po tříleté přestávce si zahrála opět komornou, tentokráte Stázi, ve filmu režiséra Špeliny Klatovští dragouni (1937). Jejím partnerem byl opět Eman Fiala a opět si zde zazpívala s Fialou milostnou píseň. Rok 1938 jí nabídl dvě role. Po nedůstojné roli selky ve filmu Boží mlýny, si zazpívala a hlavně předvedla i něco z jejího tanečního umění ve filmu Panenka. V tomto filmu se objevila v roli sobě vlastní, jako operetní subreta v divadle. Bohužel žádnou jinou roli již nikdy nedostala.

Po roce 1945, tak jako řada dalších jejích kolegyň a kolegů, se v nové době (hlavně po roce 1948) nemohla coby operetní subreta, uplatnit. Krátce po 2. sv. válce ještě s hercem J. Sedláčkem a dalšími kolegy z Tylova divadla jezdila hlavně po jižních Čechách s operetním představením.


12.9.1910
Praha, Rakousko-Uhersko
24.1.1985
Praha, Československo
Máňa Hanková csfd

Boží mlýnyPanenkaKlatovští dragouniNezlobte dědečkaPozdní májMalá reportáž o smíchu


Aktualizace osobnostního profilu Máňa Hanková: 12.11. 2023 10:52