Vlasta Jelínková (1904 - 1988)


Vlasta Jelínková se narodila jako Anna Jelínková 31. října 1904 v Sadské do staré herecké rodiny. Po vzoru svých tet, Hany Jelínkové – Vojtové (1871 – 1933), Terezie Brzkové (1875 – 1966) a Otýlie Beníškové (1882 – 1967), bratranců Jaroslava Vojty (1888 – 1970), Adolfa Vojty – Jurného (1893 až 1957) a Karla Beníška (1908 – 1975), sestřenice Hermíny Vojtové (1890 – 1976) a dalších příbuzných, se rozhodla věnovat herecké tradici. První zkušenosti nabírala v Městském divadle na Kladně (1918 až 1920), Městském divadle v Plzni (1920 – 1924) a opět na Kladně (1924 – 1925).

Vlasta Jelínková byla všestrannou herečkou. Přes milovnické a mladické postavy se brzy přehrála do velkých charakterních kreací mladých hrdinek a hrdých žen. Typické a divákům nejznámější (hlavně díky filmu) jsou její herecké úkoly babičkovské a stařenkovské. Byla herečkou širokého rejstříku, nejčastěji prostou a lidovou ženou (často se šátkem na hlavě), ale s přirozeností a velkou přesvědčivostí dokázala představit i historickou vznešenou ženu z vyšších kruhů (i když těch bylo bohužel poskrovnu). Z úloh divadelních si uveďme např. Markétu (v Tylově „Janu Husovi“), vílu Rosavu („Strakonický dudák“) aj.

K filmové práci se dostala až po překročení čtyřicítky. I když ojediněle hrála, soustavněji se do filmových ateliérů dostávala až po svém odchodu z divadla. Do roku 1969 se Vlasta Jelínková představila jako Gabrielová (MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI), paní bytná (NEVÍTE O BYTĚ?), manželka (MUZIKANTI a BEZ SVATOZÁŘE), divačka (HUDBA Z MARSU), žena Žofie (NEVĚRA), ošetřovatelka (BOMBA), babička (LÁSKA NEBESKÁ), žena na schodech (TŘICET JEDNA VE STÍNU), stará manželka (NIKDO SE NEBUDE SMÁT), služebná na faře (ROZMARNÉ LÉTO), babička (KINOAUTOMAT ČLOVĚK A JEHO DŮM), teta Týna (TŘINÁCTÁ KOMNATA) a teta Thimingová (SKŘIVÁNCI NA NITI). Jelínková často spolupracovala s režisérem Jiřím Menzelem (5x) a v menší míře s režisérem Otakarem Vávrou (3x).

Její další menší či větší epizodky se v 70. a 80. letech zjevily ve snímcích NAHOTA (stará pěstounka), SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (manželka), PRINC BAJAJA (babička), LEKCE (hospodyně), NÁVRATY (babička rodičky), DNY ZRADY (stařenka v pohraničí), KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO (babička), PLAVENÍ HŘÍBAT (stařenka), NA SAMOTĚ U LESA (Vondrušková), PŘÍBĚH LÁSKY A CTI (matka Anna Rottová), „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“ (stařenka s hůlkou), KAM NIKDO NESMÍ (matka), HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (nevěsta), TRNOVÉ POLE (pacientka), TŘI VETERÁNI (babička ze Starého Bělidla), VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (Ticháčková) a JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT (pacientka s vejci). Návštěvníci kin si Vlastu Jelínkovou nejčastěji zapamatovali právě díky filmům NA SAMOTĚ U LESA (1976), VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985) a JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT (1987).


31.10.1904
Sadská, Čechy, Rakousko-Uhersko
26.10.1988
Praha, Československo
Vlasta Jelínková csfd

ArabeskyJak básníkům chutná životVesničko má střediskováMilo Barus, der stärkste Mann der WeltTři veterániLakovkaTrnové poleZločin na poštěHodinářova svatební cesta korálovým mořemKam nikdo nesmí„Já už budu hodný, dědečku!“Příběh lásky a ctiBřízkyNa samotě u lesaMuži jdou ve tměPlavení hříbatSkleněná vesniceVýhra v tomto městěKdo hledá zlaté dnoDny zrady I.Dny zrady II.Kdo je kdoKamenný kvítekNávratyZrození hvězdyLekceO PomněncePrinc BajajaSvět otevřený náhodámVodník z KaňkyKalifův prstenKapacitaKrálovství dne a nociNahotaSkřivánci na nitiJak chodí babičky spátTřináctá komnataVo modrým ptáčkuŽertKinoautomat: Člověk a jeho důmLáska vojenskáRozmarné létoEvžen OněginKrálovna pohádekNikdo se nebude smátTřicet jedna ve stínuLáska nebeskáBez svatozářeLichá středaRomance štědrovečerníNeomylní: Smrt Garrily MorkovkinaNeomylní: Trestanec JakovRozrušená zeměZapomenutý životSlečna od vodyZápisky kriminalistovyBaron KaplanBombaKrvavá svatbaFučík


Aktualizace osobnostního profilu Vlasta Jelínková: 30.10. 2023 16:05