Jára Beneš (1897 - 1949)


Jára Beneš se narodil 5. června 1897 v Praze jako Jaroslav Beneš. Vystudoval i odmaturoval na gymnáziu a pod tlakem rodičů absolvoval několik semestrů na technice, ale v roce 1919 – 1920 se zapsal jako mimořádný posluchač skladby a instrumentace na pražské Státní konzervatoři. Studiu hudby se již nadále věnoval soukromě. Na přelomu dvacátých a třicátých let působil ve funkci kapelníka a skladatele jevištní hudby v Bukurešti a v pražské Vinohradské zpěvohře.

Ale také venkovských: brněnská opereta („Příběh lásky“ 1921) a také zahraničních operetních scén (v cizině on sám rovněž působil a byly zde uváděny např. jeho operety „Na tý louce zelený“ a „U svatého Antoníčka“). Ty nejpopulárnější operety („U svatého Antoníčka“, „Na tý louce zelený“, „Uličnice“ a „Pařížanka“), byly zfilmovány pod stejnými názvy režiséry Svatoplukem Innemannem, Karlem Lamačem a dvě Vladimírem Slavínským s Benešovou populární hudbou („Pařížanka“, nafilmována v roce 1938 s Věrou Ferbasovou v titulní úloze, byla však uvedena jako SLEČNA MATINKA).

Není proto divu, že si ho zanedlouho našel film, pro něhož skládal filmovou hudbu (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, ON A JEHO SESTRA, MILÁČEK PLUKU, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, KANTOR IDEÁL, ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC, U SVATÉHO ANTONÍČKA, REVIZOR, POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE, MATKA KRÁČMERKA, JEDNA Z MILIONU, ULIČNICE, NA TÝ LOUCE ZELENÝ, DŮVOD K ROZVODU, PANENKA, SLEČNA MATINKA či KONEČNĚ SAMI), která je dodnes u těchto filmu velmi ceněna.

Mimo jiné složil hudbu k písním (např. u filmů C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, ON A JEHO SESTRA, PÁN NA ROZTRHÁNÍ, NA TÝ LOUCE ZELENÝ, ANDULA VYHRÁLA, SLEČNA MATINKA, KONEČNĚ SAMI, FALEŠNÁ KOČIČKA nebo VY NEZNÁTE ALBERTA?), které se ve své době staly šlágry a byly vydávány na gramofonových deskách.


5.6.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
10.4.1949
Vídeň, Wien, Rakousko
Jára Beneš csfd

Auf der grünen WieseAuf der grünen WieseGruß und Kuß aus der WachauSedm záhadných dopisůČerná ovcePřednosta staniceKonečně samiVy neznáte Alberta?U svatého MatějeAndula vyhrálaPanenkaPanenka (německá verze)Slečna matinkaTřetí zvoněníZamilovaná srdceZe všech jediná (německá verze)Důvod k rozvoduDůvod k rozvodu (německá verze)Poslíček láskyPoslíček lásky (německá verze)Ze všech jedináNa tý louce zelenýUličniceJedna z milionuMatka KráčmerkaPokušení paní AntoniePolská krevPolská krev (německá verze)Pán na roztrháníTři kroky od tělaV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Dcera plukuDcera pluku (francouzská verze)RevizorS vyloučením veřejnostiU svatého AntoníčkaAnton Špelec, ostrostřelecKantor IdeálLelíček ve službách Sherlocka HolmeseMaskaSestra AngelikaŠenkýřka „U divoké krásy“C. a k. polní maršálek (francouzská verze)Dobrý voják ŠvejkMiláček plukuNetopýr (francouzská verze)On a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)Poslední bohémSkalní ševciTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Anny řádíC. a k. polní maršálekC. a k. polní maršálek (německá verze)SensaceZa vesnickými muzikantyPod jednou střechou na Žofíně 2001Na tý louce zelený


Aktualizace osobnostního profilu Jára Beneš: 16.3. 2024 13:25