Stephen Frears 82 let


Stephen Arthur Frears, *20.6. 1941 Leicester, Anglie UK, režisér, producent, herec, scénárista se narodil v rodině sociální pracovnice a praktického lékaře. O matčiných židovských kořenech se dozvěděl až skoro ve svých 30 letech. Z prvního manželství s Mary-Kay Wilmers má dva syny Sama a Willa, který je divadelním režisérem. Nyní je podruhé ženatý s malířkou Anne Rothenstein, se kterou má rovněž dvě děti.

Následuje snímek SAMMY AND ROSIE GET LAID (1987), který se nesetkává s velkým ohlasem. Uznání mu přináší až následující film PRICK UP YOUR EARS (1987) - biografické drama o kontroverzním anglickém dramatikovi Joe Ortonovi. V dalším roce sesbírá mnohá mezinárodní ocenění snímkem NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (1988), který obdrží cenu Akademie za nejlepší adaptovaný scénář a nominaci na Oskara pro Glenn Close. Za tuto cynickou tragikomedii se mu dostává i nominace BAFTA za nejlepší režii a César za nejlepší zahraniční film.

Ještě většího ocenění se mu dostane filmem ŠVINDLÍŘi (1990) s hvězdným obsazením John Cusack, Anjelika Huston a Anette Bening. Je nominován cenou Akademie za nejlepší režii a tento film je považován za jeden z nejlepších film noir posledních let. Některé další snímky jako jsou HRDINA PROTI SVÉ VŮLI (1992), MARY REILLY (1996) a western POSLEDNÍ KOVBOJ (1998) u diváků ani kritiků příliš neuspějí. Rokem 2000 se však vrací na pevnou půdu kasovním úspěchem VŠECHNY MOJE LÁSKY – podle knižní předlohy Nicka Hornbyho.

Po dalším úspěšném filmu ŠPÍNA LONDÝNA (2002) – o nelehkém životě v Londýně očima dvou ilegálních emigrantů – se zatím největšího úspěchu dočká filmem KRÁLOVNA (2006) - současnou britskou královnu Alžbětu II. zde ztvárnila Hellen Mirren, právem oceněná Oskarem za hlavní roli a samotnému Frearsovi snímek přinesl nominaci za nejlepší režii. Roli premiéra Tonyho Blaira ztvárnil Michael Sheen, který hrál Tonyho Blaira i v televizním filmu the Deal (1996). Tento zdramatizovaný politický dokument pojednává o zákulisním jednání mezi Gordnem Brownem a Tony Blairem o post lídra Labour Party v roce 1994.


20.6.1941
Leicester, England, Velká Británie
Stephen Frears csfd

Ztracený králViktorie a AbdulBožská FlorenceThe Program: Pád legendyMuhammad Ali: Největší soubojPhilomenaSázka na favoritaTamara DreweChériKrálovnaShow začínáThe DealŠpína LondýnaLiamNeodvolatelná miseVšechny moje láskyHi-Lo CountryMaringotkaMary ReillyNezvanýHrdina proti své vůliŠvindlířiNebezpečné známostiNastražte ušiSammy a Rosie to dělajíMoje krásná prádelničkaProsincový květPráskač a jeho katSaigon v roce KočkyWalter and JuneWalterAfternoon OffBloody KidsLong Distance InformationOne Fine DayDoris and DoreenMe! I'm Afraid of Virginia WoolfAble's WillLast SummerEarly StrugglesSunset Across the BayThree Men in a BoatDay Out, AGumshoeThe PalaceZpráva o stavu manželstvíKvízNejsilnější hlasSkandál po anglicku


Aktualizace osobnostního profilu Stephen Frears: 19.11. 2023 17:10