Erik Ode (1910 - 1983)


Německý herec a režisér Erik Ode se narodil do herecké rodiny, jeho otec Fritz Odemar hrál v 60 filmech. Ode si zahrál poprvé ve filmu I.N.R.I.. Jako třináctiletý mladík ztvárnil mladého Ježíše Krista. V roce 1923 založil v Berlíně společně s Maxem Colpetem kabaret Anti. Nadále hrál divadlo, ke svému druhému filmu se dostal až po sedmi letech, v roce 1930. Byl jim DAS KABINETT DES DR. LARIFARI, kde ztvárnil šéfredaktora Anglerta. Po dvouleté pauze přišla nabídka na roli Konráda v sci-fi F.P.1 ANTWORTET NICHT.

Od roku 1961 se věnoval televizi, v které dosáhl vrcholu své popularity. Ztvárnil komisaře Kellera v detektivním seriálu DER KOMISSAR. V roce 1972 obdržel za tutu roli Zlatou kameru. V letech 1968 až 1975 bylo natočeno 97 episod a seriál patřil ve své době k nejúspěšnějším produkcím ZDF. V seriálu si zahráli epizodní role budoucí televizní komisaři Siegfried Lowitz, který později ztvárnil komisaře Köstera v seriálu DER ALTE, Götz George, pozdější komisař Schimanski v seriálu MÍSTO ČINU a Klaus Schwarzkopf, pozdější komisař Fink, taktéž v MÍSTO ČINU. V letech 1978 až 1980 ztvárnil Erik Ode v krimiseriálu SONNE, WEIN UND HARTE NUESSE policistu v důchodu Erica Otta, který vypomáhá místnímu komisaři Giraudovi při řešení případů.

Erik Ode hrál ve 28 filmech, jako režisér se podílel na 14 filmech. Od roku 1942 byl ženatý s rakouskou herečkou Hilde Volkovou. Svoji hereckou kariéru ukončil v Mnichově roce 1982, kdy ze zdravotních důvodů již nebyl schopen dohrát představení. Zemřel ve Weißach/Tegernsee a byl pohřben do moře.


6.11.1910
Berlín, Německá říše
19.6.1983
Weißach, Kreuth, Bayern, Západní Německo
Erik Ode csfd

Preussenkorso 45-48Crumbles letzte ChanceKeine Leiche ohne LilyEin Ehemann vor der TürMrs. Cheney's EndeWolken am HimmelDer Kaiser vom AlexanderplatzDas Ende vom AnfangFeuerwerkHerr LamberthierBubuschTheorie und PraxisHeute gehn wir bummelnDas Fenster zum FlurSchlager-RaketenDie Liebe des JahresWas eine Frau im Frühling träumtWenn das mein großer Bruder wüßte...und abends in die ScalaOhne Mutter geht es nichtScala - total verrücktEine grosse LiebeEinmal eine grosse Dame seinLiebe, Jazz und ÜbermutBestsellerDer MustergatteLügen haben hübsche BeineHeldentum nach LadenschlußMusik im BlutWunschkonzertAn jedem Finger zehnDer Erste KußSchlagerparadeSo ein AffentheaterDas Land des LächelnsDer Kampf der TertiaSkandal in der BotschaftDerrickSonne, Wein und harte NüsseDer KommissarDie WitzakademieLiebesgeschichtenFörster HornMeine Frau SusanneHerrliche ZeitenSchuld sind nur die FrauenPygmalionDie GeisterbehördeFernsehverweigerungDie GlückspiraleDie Flucht nach HollandTagebücher


Aktualizace osobnostního profilu Erik Ode: 2.3. 2024 10:47