Bedřich Ulrych 109 let


Bedřich Ulrych se narodil jako Bedřich Uldrych 17. října 1914 ve Slaném u Kladna. A svojí hereckou profesionální kariéru započal ihned po počátku německé okupace v pražském Novém divadle Oldřicha Nového (1939 – 1940). Během okupace pokračoval jako pražský herec Švandova divadla (1940 – 1942) a také Intimního divadla (1942 – 1944).

Svojí divadelní dráhu zakončil do odchodu na penzi v Národním divadle v Praze jako nápověda a herec malých rolí (13. leden 1964 – 1975) a inspicient (1969 – 1971). V Národním divadle ještě jako nápověda hostoval v letech 1977 – 1978.

V Národním divadle se jako nápověda podílel mj. na hrách i inscenacích „Král Lear“, „Sen noci svatojánské“, „Lucerna“, „Romeo a Julie“, „Bubny otce Neda“, „Konec masopustu“, „Měsíc na vsi“, „A co láska?“, „Cesta do Ameriky aneb Lesní panna“, „Zmoudření dona Quijota“, „Šumař na střeše“, „Vzbouření v blázinci“, „Bláznivá ze Chaillot“, „Rasputin“, „Strakonický dudák“, „Trojská válka nebude“, „Škola pro ženy“, „Jak se vám líbí“, „Naši furianti“, „Radúz a Mahulena“, „Tomáš Becket“, „Děti slunce“, „Vojnarka“, „Zkrocení zlé ženy“, „Paličova dcera“, „Kočičí hra“, „Tvrdohlavá žena“, „Farma“ atd.

Na divadelních jevištních se jako herec předvedl například v úlohách, větších, i menších a epizodních jako Harold a Bercy („Divotvorný hrnec“), Anatol („Marné chytračení“), Merkur („Nebe na zemi“), Host („Keto a Kote“), Felix („Schovávaná na schodech“), Strejček („Lumpacivagabundus“), Velkovezír („Tisíc a jedna noc“), Důstojník („Mam’zelle Nitouche“), Tajemník („Cikánský baron“), Hrabě („Paganini“), Student („Boccaccio“), opět jako Merkur („Orfeus v podsvětí“), Kaubisch („Žebravý student“), Úředník („Madame Favart“), Domovník („Netopýr“), Kochanowski („Polská krev“), Adolf („Bandité“), Alois („Vlak do Ráje“), Kuročkin („Moskva“), Skatto („Počestné paní pardubické“), Ajax I. („Krásná Helena“), Gerbich („Dobrý voják Švejk“), Tatar („Rasputin“), Prodavač („Šumař na střeše“), Šlechtic („Jak se vám líbí“) apod.


17.10.1914
Slaný, Čechy, Rakousko-Uhersko
Bedřich Ulrych csfd

Královský gambitStarci na chmeluProsím, nebudit!FloriánValčík pro miliónZatoulané děloFlorenc 13,30Zlaté dnoKatakombyMuž s tisíci tvářemiPohádka májeInženýrská odyseaMuž na radnici


Aktualizace osobnostního profilu Bedřich Ulrych: 22.3. 2024 18:05