Karel Hovorka st. (1924 - 1988)


Karel Hovorka starší se narodil 23. června 1924 s největší pravděpodobností v Praze. Po několika hereckých zkušenostech vystudoval pražskou Státní konzervatoř (ještě za studií hostoval v pražském Národním divadle, např. ve hře „Zvon mého města“ jako Tovaryš). Po osvobození se stal až do svého odchodu na odpočinek zdatným inspicientem, asistentem režie a příležitostným hercem Divadla na Vinohradech v Praze. Současně se stal vytíženým a potřebným hercem rozličných a různorodých filmových epizodek (několikrát ročně natočil i pět či šest filmů). Charakteristická pro něho byla kulatá tvář (ve vyšším věku ověnčená i plnovousem), vyšší postava, drsnější hlasový projev a další výrazové prostředky.

Ze 60. let si uveďme snímky POCHODNĚ (kamelot), TEREZA (kumpán), NOČNÍ HOST (brigádník), LEDOVÉ MOŘE VOLÁ (četník), DVA Z ONOHO SVĚTA (cizinec), TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (hudebník), SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN (partyzán), PĚT HŘÍŠNÍKŮ a MARIE (číšník), KDYBY TISÍC KLARINETŮ (voják), ČINTAMANI & PODVODNÍK (komorník a tajný), ROZMARNÉ LÉTO (muž v hospodě), SVATBA JAKO ŘEMEN (kolega), FANTOM MORRISVILLU (svatebčan), PENSION PRO SVOBODNÉ PÁNY (ošetřovatel), MARATÓN (odborář), SPALOVAČ MRTVOL (starý muž), SVĚTÁCI (mistr na stavbě), SLASTI OTCE VLASTI (opilec), DEN SEDMÝ – OSMÁ NOC (Strýc), SKŘIVÁNCI NA NITI (brigádník) ad.

Během normalizace byl jevištním mistrem („PANE, VY JSTE VDOVA“), mužem z lidu (NEVĚSTA), starým cikánem (LUK KRÁLOVNY DOROTKY), zaměstnancem ústavu (ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY), vlajkonošem (ŽENY V OFSAJDU), tanečníkem (SMRT ČERNÉHO KRÁLE), měšťanem (PETROLEJOVÉ LAMPY), svatebčanem (SLEČNA GOLEM), šlechticem (NOC NA KARLŠTEJNĚ), myslivcem (TŘI CHLAPI NA CESTÁCH), mužem s bradkou (HROCH), číšníkem (LIDÉ Z METRA), řidičem (KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO), gentlemanem v divadle (HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU…?), listonošem Šmidrou (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), bulharským zoofilologem (CIRKUS V CIRKUSE).

Dále se předvedl ve filmech SMRT NA ČERNO (šmelinář), NA SAMOTĚ U LESA (Kalous), STÍNY HORKÉHO LÉTA (farář), COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (mistr), STŘEPY PRO EVU (sklář), BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE (pořadatel), MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA (chemik), ŽENA PRO TŘI MUŽE (brigádník), ČAS PRACUJE PRO VRAHA (číšník), SVÍTALO CELOU NOC (barikádník), ÚTĚKY DOMŮ (herec), JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (prokurátor), HRA O KRÁLOVNU (řezník), SIGNUM LAUDIS (voják), PRODAVAČ HUMORU (zákazník), JÁ NEJSEM JÁ (vrátný) a další. Občas se dostal i k dabingu.


23.6.1924
Československo
5.10.1988
Praha, Československo
Karel Hovorka st. csfd

Utopím si ho sámJak básníkům chutná životNepolepšitelný starý mužLev s bílou hřívouOhnivé ženy se vracejíZikmund řečený Šelma ryšaváŠpanělská paradentózaLáska s vůní pryskyřiceSanta LuciaZaspala nevěstaDva kluci v palběDvě noci s císařemJako kníže RohanLevé křídloDěkuju, pane profesoreKaždému jeho nebeMezičasDopis psaný španělskyHra o královnuJak napálit advokátaKrálovská hraSignum laudisSvítalo celou nocV hlavní roli Oldřich NovýÚtěky domůČerné světloBratři KipovéNebožtíci na báleČas pracuje pro vrahaŽena pro tři mužeBrácha za všechny penízeMladý muž a bílá velrybaMuž s orlem a slepicíPast na kachnuStřepy pro EvuCož takhle dát si špenátStíny horkého létaTalíře nad Velkým MalíkovemVolání roduKateřina zlé pověstiNa samotě u lesaPaleta láskySmrt na černoCirkus v cirkuseNevěsta s nejkrásnějšíma očimaPomerančový klukSarajevský atentátTak láska začíná...Vlčí halířBertillón 166Hodíme se k sobě, miláčku...?Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchKdo hledá zlaté dnoKrejčí Šajtle DobrodruhLidé z metraTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziVelké trápeníHrochNoc na KarlštejněTři chlapi na cestách


Aktualizace osobnostního profilu Karel Hovorka st.: 4.11. 2023 12:14