Jonathan Glazer 59 let


Jonathan Glazer se narodil roku 1966 v Londýně. Vystudoval divadelní výpravu na Notthingham Trant University. Nějakou dobu pracoval pro kanál BBC, kde se podílel na výrobě trailerů a televizních filmů. Jméno si však vydobyl jako svérázný tvůrce reklamních šotů. Režíroval originální reklamy například pro Nike, Stellu Artois, Wrangler nebo Volkswagen. Dvěma pravděpodobně nejznámějšími reklamami jsou ODYSSEY pro Levi Strauss jeans a SURFER pro irské pivo Guiness.

Důležitou kapitolu v Glazerově biografii tvoří videoklipy. Točí je od roku 1995. Děj je zpravidla minimalistický, ale pečlivě budovanými obrazovými kompozicemi vytváří pro každé video specifickou atmosféru. Poprvé na sebe upozornil klipem STREET SPIRIT pro kapelu Radiohead. V černobílém mystickém klipu využíval kameru pro ultrarychlé snímání, díky níž mohl následně rozložit rychlost pohybu postav v popředí i pozadí scény. Pro Radiohead natočil také klip KARMA POLICE. Ten mu vynesl uznání veřejnosti, i cenu MTV pro nejlepšího režiséra roku 1997. V žebříčku sta nejlepších hudebních videí všech dob, který sestavila MTV se ocitl jeho taneční spot pro Jamiroquai VIRTUAL INSANITY (24. místo). Glazerovy klipy často využívají skryté metafory a pracují se symboly a náznaky. V tomto ohledu nejdále zašel s oceňovaným RABBIT IN YOU HEADLIGHTS skupiny Unkle. Dodnes se vedou spory o to, zda není bezdomovec kráčející tunelem ztělesněním Ježíše a vykupitele lidstva a zda bunda, kterou odhodí, nepředstavuje svědomí, apod.

Celovečerní debut přišel v roce 2000 spíše průměrnou gangsterkou SEXY BESTIE s Benem Kingsleym v hlavní roli. Druhá šance přišla v roce 2004. Mysteriozní ZROZENÍ bylo však i přes účast Nicole Kidman přijato taky více-méně chladně. O rok později byl však Glazer osloven partou Jonze-Gondry-Cunningham, jestli by nechtěl vydat výběr ze své krátké tvorby v jejich "Director's Label". Jako páté v pořadí tedy vyšlo dvd WORK OF DIRECTOR JONATHAN GLAZER, který shrnuje to nejlepší z jeho reklam a klipů.

Jonathan Glazer podle dostupných zpráv právě pracuje na adaptaci temné sci-fi Michala Fabera "Pod kůží".


26.3.1965
Londýn, England, Velká Británie
Jonathan Glazer csfd

Zóna zájmuPod kůžíZrozeníSexy bestieThe Work of Director Jonathan GlazerMassive Attack: Live With MeUNKLE feat. Thom Yorke: Rabbit In Your HeadlightsNick Cave and the Bad Seeds: Into My ArmsRadiohead - Karma PoliceJamiroquai: Virtual InsanityMassive Attack: KarmacomaMassive Attack: Eleven PromosRadiohead: 7 Television CommercialsŠtrasburk, 1518The FallDennis Pennis R.I.P.Permafrost1st Annual Directors Guild of Great Britain DGGB Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jonathan Glazer: 4.11. 2023 23:59