Vladimír Dvořák (1925 - 1999)


Narodil se 14.května 1925 v Písku. Tento charismatický textař, konferenciér, scénárista i příležitostný herec byl příkladem dobře vychovaného bohéma. S klasickým vzdělaním se dostal nejprve na Fakultu žurnalistiky Vysoké školy politické a sociální, kde nebyl spokojen s mnohým a proto již po prvním ukončeném roce odešel na Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde se pokouší studovat sociologii a estetiku. Ani tam však příliš dlouho nesetrvá a ukončuje studium po uzavřeném druhém ročníku. Jak sám později přiznal ve své autobiografii, "když to tak vezmete, mám vlastně ukončené bakalářské studium, tak co.!" Promluvila tolik pozitivistická nátura Vladimírova.

V roce 1956 odchází z Divadla satiry a je zaměstnán coby zaměstnanec-scénárista tvorby zábavních pořádů v Čsl. televizi. Na konci tohoto roku vystupuje poprvé s Jiřinou Bohdalovou, pozdější svou znamenitou kolegyní a spolutvůrkyní "chytré zábavy", v televizi. V dalších letech si projde dvěma hlavními rolemi v krátkých "poučných" filmech POSTAVY MIMO HRU a POTÍŽE S KULTUROU pod režijní taktovkou Petra Schulhoffa, sám si připisuje něco málo do textů, jako to bude dělat do konce života. Prochází ještě několika málo snímky z nich snad můžeme jmenovat milou nezapomenutelnou komedii AŽ PŘIJDE KOCOUR. Tento film z roku 1963 je pro Vladimíra i de-facto posledním, poněvadž před kamerou se bude objevovat jen vyjímečně v tv seriálech a hlavně v celospolečenských estrádách v pozdních osmdesátých letech.

Do té doby se celých dvacet let věnuje bezvýhradně jen televizní zábavě stran scénářů a pořadových korekcí. Žije spokojeně se svou ženou, které rád a dobře vyvařuje a stýká se se spoustou svých uměleckých kolegů. Přitom píše líbezné texty ke slavným hitům Píseň pro Kristýnku či Je po dešti. Na sklonku šedesátých let se dostává do hlavní dramaturgie Čsl. televize. A od roku 1976-1989 působí coby vysněný šéfredaktor Hl. redakce zábavních pořadů Čsl.televize. Zde se plně seberealizuje a nachází v tomto naprosté autorské naplnění. Často se však musí potýkat s nepřízní doby a své texty ke krásnému odlehčenému zábavnímu pořadu Televarieté s Jiřinkou nelibě předkládá ke schválení "vyšším" místům.

Díky svým nesmrtelným výrokům v tehdy kultovním pořadu Čsl.televize a krásným textům ke známým hitům Karla Gotta, Karla Hály či Judity Čeřovské a zvlášť pro svou nádherně pravdivou povahu je navždy v srdcích všech dobrých a spravedlivých lidí. Jen škoda, že zdravotní komplikace ke konci roku 1999 nám milého a nepřekonatelného Vladimíra Dvořáka vzaly nenávratně.


14.5.1925
Písek, Československo
28.12.1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Dvořák csfd

Silvestrovská hodina dějepisuDárkový koš pro JiřinuTelevarieté 45 letSlavné dialogyDeset zastavení s mistry zábavyTentokrát se budu smát jáLegendární dvojiceNezapomenutelné scénkyTelevizní úsměvyŽivot je kabaretHitparáda televizní zábavyHaló, tady JiřinaVzpomínky nám zůstanouKam zmizel ten starý songTak se ukaž, SilvestřeAť se lidi mají rádi... aspoň dnesTuhle rundu platím jáÚsměvyŠoubyznysKarel VlachByl pozdní večer aneb VideoautomatCo všechno neodnesl časJá už vímPriateľstvo je keď...Prosím, vyberte siSilvestr, který se nevysílalDárkyNež zacinká rolničkaSilvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděliZ pěti přáníCo rok dalDárkyPřijďte k nám na večeřiV hlavní roli režisérVideostop30 májů s ČSTA jedeme dálDen otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí!S čertem v těleKdo s kým, o čem, pro kohoVýběr pro potěšeníŠest ran do kloboukuKonkurs 80Písničky na vlnáchSilvestr hravý a dravýPísničky na včeraSilvestr na přání aneb Čí jsou hory KavčíZpívá celá rodinaSilvestr je za dveřmiProgram orchestru Karla VlachaRendez-vous při DunajiTelevarietéMatesSilvestr 1967: S našinci kolem EvropyBratislavská lýra2. album Supraphonu1. album SupraphonuPísničky na zítraHledáme písničku pro všední denSherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahuje


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Dvořák: 2.11. 2023 19:02