Jiřina Hladíková 119 let


Dnes neznámá herečka Jiřina Hladíková se narodila v roce 1905 v Praze na Smíchově jako Jiřina Stanislavová, do rodiny advokáta Josefa Stanislava a jeho ženy Zdenky roz. Schulzové. Narodila se jako jedináček, bohužel o jejím studiu a hereckých začátcích nic nevíme.

Její filmová kariéra, pokud jí však kariérou můžeme nazvat, byla rozdělená do dvou částí. Ta první proběhla v letech 1935 až 1942 a natočila v ní na 20 filmů, po 15 letech se vrátila před filmové kamery, aby natočila v letech 1958 až 1972 dalších cca 20 filmů, tentokráte však pod jménem svého druhého manžela vystupovala jako Jiřina Hautová.

Její první manželství s novinářem Jaroslavem Hladíkem, který byl o 21 let starší, vydrželo jen pák let, už na konci 40. let se provdala podruhé. Ve filmu hrála bohužel samé epizodní role nebo spíš jen v komparsu. Jen vzácně můžeme slyšet její hlas.

Z jejích, alespoň o něco větších rolí v první etapě, stojí za zmínku zvědavá dáma v baru ve filmu Mořská panna (1939), nevzhledná dcera purkmistra ve filmu Hvězda z poslední štace (1939), pomlouvající host na večírku ve filmu Gabriela (1941).


24.4.1905
Praha, Rakousko-Uhersko
Jiřina Hladíková csfd

RodeoHomolka a tobolkaSlečna GolemSlaměný kloboukTajemství velikého vypravěčeČervená kůlnaŠíleně smutná princeznaHappy EndFantom MorrisvilluVražda po našemDélka polibku devadesátTřicet jedna ve stínuA pátý jezdec je StrachČintamani & podvodníkTři přáníŽižkovská romanceVelká přehradaGabrielaRukavičkaMaskovaná milenkaMinulost Jany KosinovéOkénko do nebeDědečkem proti své vůliHvězda z poslední štaceMořská pannaBláhové děvčeSvatební cestaDůvod k rozvoduKvočnaSvět patří námRozkošný příběhOsudná chvíle


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Hladíková: 3.4. 2024 14:30