Lída Želenská (1919 - 1998)


Lída Želenská se narodila 6. června 1919 v Praze jako Ludmila Želenská do opravdu umělecké rodiny. Jejím otcem byl známý herec, režisér a ve své době i ředitel Národního divadla Drahoš Želenský (1896 až 1959) a matkou operetní subreta Hana Zieglerová (její tetou byla slavná operetní heroina Mařenka Zieglerová). Rovněž její dědeček, herec a režisér Národního divadla Karel Želenský (1865 – 1935) se věnoval cele umění. Také její teta Laura Želenská – Třešňáková (1895 – 1969) byla herečkou a strýc Karel Třešňák (1896 – 1955) zase hercem, režisérem a divadelním ředitelem. Když se její otec podruhé oženil, za herečku Miladu Frýdovou – Želenskou (1897 – 1974), tak s ní měl ještě syna, herce Karla Želenského (1930 – 2007).

Zpočátku Lída Želenská utvářela postavy naivek, mladých milovnic a hrdinek. Později se přehrála do charakterních postav žen a matek v českém i světovém klasickém a moderním repertoáru. Bohužel se její umělecký vývoj nemohl plně a přirozeně dokončit, protože divadelní prkna opustila v osmadvaceti letech. I když není tak známá, jako ostatní členové rodiny Želenských či Prachařů, přesto se na prknech českých divadel alespoň trochu uchytila. K tvoření svých postav si Želenská vypomáhala fyzickými předpoklady, mimikou, postavením těla, pohyby, hlasovým projevem, kulturou řeči a dalšími výrazovými prostředky.

Pouze jednou jedinkrát byla využita pro českou kinematografii, to ještě během svého angažmá na scéně pražského Akropolisu. Další případné účinkování ve filmu byla znemožněno jejími mimopražskými angažmá a pozdějším odchodem z uměleckého světa. V Kubáskově melodramatu DĚTI VELIKÉ LÁSKY / AVE MARIA (1936) si zahrála obětavou ženu chalupníka Ivana (Ladislav Brom) Marju. Zde si též Lída Želenská zazpívala „Ukolébavku“. V tomto „tklivém melodramatu“ se po boku Želenské objevil herec a režisér Ladislav Brom, zápasník Josef Klapuch, Antonín Marlé, Antonín Frič, Ella Nollová a též Hermína Vojtová a nepřímo i Alois Dvorský.

Skutečně ojediněle spolupracovala též s rozhlasem. Sama Laura Želenská byla provdána jako Lída Želenská – Kalistová za herce a divadelního režiséra Karla Kalistu (1890 – 1954), který měl s Lídou stejná angažmá v Českých Budějovicích, Hradci Králové a na Kladně. On sám prošel mj. pražskou Uranií, Švandovým divadlem a Novým divadlem Oldřicha Nového, pak i pardubickou Východočeskou společností, Olomoucí a u kočovnými společnostmi F. Laciny a J. Burdy. Pohostinsky režíroval taktéž v Intimním divadle v Praze (1943). Posledním jeho zastavením bylo Divadlo státního filmu (ve filmu mj. vytvořil celé čtyři filmové úlohy). Nakonec předčasně zemřel ve věku pouhých šedesáti čtyř let.


6.6.1919
Praha, Československo
9.11.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Lída Želenská csfd

Ľubica medvedicaDěti velké lásky


Aktualizace osobnostního profilu Lída Želenská: 9.11. 2023 12:32