Helena Svirtová 114 let


Herečka Helena Svirtová se narodila jako Helena Grosswirthová. Její otec se jmenoval Zikmund Grosswirth a maminka Markéta Rosenfeldová. Helena Grosswirthová užívala zkrácenou podobu svého příjmení, byla zkrátka jen Svirtová. Bohužel divadelní kariéra Heleny Svirtové dnes není zatím plně zmapovaná, na divadle byla hlavně operetní herečkou, např. v rodném Slovensku zpívala v divadle v Bratislavě, v operetě „Žena, která ví co chce“, kde zpívala postavu Lucy. V Praze pak, zpívala v Malé operetě, ve Velké operetě, aj. Většinou pak ale jen na menších scénách, bohužel nikdy nedostala na divadle výraznou či hlavní roli.

Po roční přestávce filmovala až v roce 1937, který byl její nejúspěšnějším rokem, co do počtu rolí – natočila 4 filmy. Po epizodce studentky ve filmu Jarčin profesor, to byla opět epizodka žačky, ve filmu Děvčata, nedejte se!. Ve filmu Výdělečné ženy si zahrála komornou a ve slovenském filmu Matčina zpověď si zahrála děvečku. Rok 1938 ji připravil jen dvě role, květinářku ve filmu Včera neděle byla a výraznější roličku služky Marijánky ve filmu Slávko nedej se!. V roce 1939, kdy filmovala naposled, si ve filmu Děvče z předměstí zahrála komornou. Ještě nutno připomenout, že v roce 1938 vystoupila společně s hercem Jiřím Dohnalem v dokumentárním filmu Jak roste Praha, pojednávající o pražských Záběhlicích.

Po roce 1939 se s ní ve filmu diváci již nesetkali a po roce 1945 již rezignovala na svou divadelní kariéru. Poslední zmínka o Heleně Svirtové je z roku 1952, kdy již byla zaměstnána jako pouhá úřednice, bezdětná a svobodná. Bohužel osud Heleny Svirtové, po roce 1952, není znám, a tak neznáme ani místo a ani rok úmrtí této herečky a operetní zpěvačky.


18.2.1910
Lipany, Rakousko-Uhersko
Helena Svirtová csfd

Děvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoSlávko nedej se!Včera neděle bylaDěvčata, nedejte se!Jarčin profesorMatčina zpověďVýdělečné ženyJedna z milionuKoho jsem včera líbal?Jak roste Praha


Aktualizace osobnostního profilu Helena Svirtová: 7.11. 2023 16:38