Václav Kaňkovský (1917 - 1987)


Václav Kaňkovský se narodil 16. října 1917 v Kamenici nad Lipou do rodiny s prastarou hereckou tradicí. Díky tomuto zázemí už jako dítě vystupoval na divadelních pódiích. Ovšem z ekonomických důvodů musel nejprve pracovat ve Zlíně u Bati (1931 – 1937).

Václav Kaňkovský ztělesňoval především různé menší charakterní postavičky furiantských mužů a starců. Výrazný byl především jeho svérázný hlasový projev a tvář ověnčená plnovousem.

Zpočátku na divadle Kaňkovský hrál Petra Ivanoviče Bobčinského („Revizor“), Sira Olivera Písmokaze („Jak se vám líbí“), Inženýra – diktátora („Ze života hmyzu“), Ževakina („Ženitba“), Richarda („Svatá Jana“), Jana Čapka ze Sán („Jan Roháč“), Dobeše („Boleslav I.“), Albíka z Uničova („Jan Hus“), Kapuleta („Romeo a Julie“), Tatíka („Jáma“), Firse („Višňový sad“), Pátera Germana („Filosofská historie“), Propuštěného („Strach a bída Třetí říše“), Člena rady a Senátora („Othello“), Skeptika („Kremelský orloj“) aj.

A od poloviny 60. let se před divadelními diváky zjevoval ve hrách a představeních „Idiot“ (Lebeděv), „Hadrián z Římsů“ (Hadrián), „Maryša“ (Hrdlička), „Komedie omylů“ (Kupec), „Komedie o umučení“ (Tiberius a Kat Nandaver), „Stříbrný vítr“ (Katecheta), „Morálka paní Dulské“ (Dubský), „Lucerna“ (Žan), „Zlý jelen“ (Lelek), „Pygmalión“ (Zevloun), „Revizor“ (Hübner), „Strakonický dudák“ (Koděra), „Baron Prášil“ (Lokaj Kotera), „Cyrano z Bergeracu“ (Ctihodný občan), „Namlouvání a ženění“ (Kling), „Proces Mozart – Salieri ’82“ (Zapisovatel), „Hrátky s čertem“ (Teofil) a nebo „Nová komedie o Libuši… a dívčí vojně v Čechách“ (Sedlák).


16.10.1917
Kamenice nad Lipou, Rakousko-Uhersko
27.4.1987
Praha, Československo
Václav Kaňkovský csfd

O princezně Jasněnce a létajícím ševciPan PickwickZuřivý reportérMůj hříšný mužZikmund řečený Šelma ryšaváNejdelší návratVšichni musí být v pyžamuDuch soudce PaukneraLevé křídloNevěsta z obrázkuSmečZuzana VojířováJehlaKarlův mostPotrhlá AndulaZelená vlnaA na konci je začátekOdstřelSlužební cestaZačít znovuZrození domovaČas žítŘetězHad z rájePředjaříScapinova šibalstvíZa trnkovým keřemModrá planetaNa pytlácké stezceSedm kilo pro KrálíčkaJežčí kůžeJulie pod balkonemKrálova ženaSkandál v Gri - Gri baruTajemství Ocelového městaJá se vrátímMílařiOddechový časSpodinaStránky z deníkuOhnivý křížPaleta láskyPreclíková válkaSmrt mouchyČertova nevěstaDivoká planetaKronika žhavého létaLev je v ulicíchLupič LegendaUkradená bitvaPramenyMata HariNa kometěPěnička a ParaplíčkoOhlédnutíVánoce s AlžbětouStudZločin a trik II.Doktor a běsiVrah skrývá tvář


Aktualizace osobnostního profilu Václav Kaňkovský: 31.10. 2023 04:12