Stiv Bators (1949 - 1990)   † 40 let


Americký punk rockový zpěvák Stiv Bators se narodil 22.října 1949 v Youngstown a je znám jako frontman kapel Dead Boys a The Lords of the New Church.

Po rozpadu kapely Sham 69 založil Bators, který nyní pobýval v Londýně, spolu s Davem Tregunnou, bývalým baskytaristou Sham 69 kapelu The Wanderers. Vydali jedno konceptuální album Only Lovers Left Alive (1981) a dva singly. Na konci roku 1981 Bators s Brianem Jamesem z The Damned a Davem Tregunnou založili The Lords of the New Church. Ti se stali známí hlavně díky živým vystoupením. Jako fanoušek Iggyho Popa si Bators s Dead Boys vydobil pověst neohroženosti a s podobnými kousky pokračoval i v The Lords of the New Church. Například se údajně během koncertu oběsil, což se mu vymklo z rukou a na několik minut byl prohlášen klinicky za mrtvého. Nicméně přežil a The Lords of the New Church vydali ještě dvě úspěšnější alba.

V roce 1981 se mu dostalo další publicity díky účinkování ve filmu Polyester režiséra Johna Waterse. O sedm let později ztvárnil nezapomenutelné cameo Dicka Slammera, hlavního zpěváka The Blender Children v netradiční komedii Tapeheads, v níž hlavní role ztvárnili John Cusack a Tim Robbins. The Lords of the New Church se rozpadli v roce 1989, když si Bators poranil záda a kytarista Brian James začal tajně shánět nového zpěváka. 4. června 1990 Batorse v Paříži srazilo taxi. Byl převezen do nemocnice, ale údajně po hodinách čekání usoudil, že není zraněný a bez ošetření odešel pryč. Zprávy naznačují, že zemřel ve spánku v důsledku otřesu mozku. Dave Tregunna prohlásil, že Bators jako fanoušek rockové legendy Jima Morrisona žádal, aby byl jeho prach rozprášen na Morrisonově hrobě v Paříži, což splnila jeho přítelkyně.


22.10.1949
Youngstown, Ohio, USA
4.6.1990
Paříž, Île de France, Francie
Stiv Bators csfd

TapeheadsPolyesterStivDead Boys: Live at CBGB's 1977Hey! Is Dee Dee Home?Mayor of the Sunset StripSun City/The Making of Sun CityD.O.A.Artists United Against Apartheid: Sun CityCrash 'n' BurnLa edad de oro


Aktualizace osobnostního profilu Stiv Bators: 25.4. 2024 14:35