Josef Patočka (1914 - 1998)


Josef Patočka se narodil 25.10.1914 v Praze. Vyučil se brašnářem, hrál s ochotníky, stavěl kulisy v bubenečské sokolovně a zpíval po barech. Teprve v pozdním věku, jako ženatý zaměstnanec vysočanské továrny se po válce přihlásil a byl přijat do činoherního souboru Divadla v Mostě, kde učinkoval v letech 1945-1946 a po dalších dvou sezónách v Divadle v Ústí nad Labem zakotvil na 13.let v Krajském oblastním divadle v Plzni. Na dalších 17.let se pak stal až do odchodu na odpočinek(1977) členem pražského Divadla S.K.Neumanna. Ve svých 76.letech ještě získal roční angažmá v Divadle za branou II.

S rozhlasem začal intenzivně spolupracovat již od plzeňského angažmá. Starší posluchači si jej mohou pamatovat z nekonečného seriálu JAK SE MÁTE VONDROVI, který se vysílal každou sobotu. Svůj hlas také spojil s dabingem.


25.10.1914
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
15.10.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Josef Patočka csfd

Konec básníků v ČecháchZámek v ČecháchRůžový květFascikl „S“Romance o vodníkoviPřípad se psemO nejchytřejší princezněPohled z hlubinV kleštíchLokisPěsti ve tměO mrtvých jen dobřeTísňové voláníFešák HubertStín kapradinyZáchvěv strachu1. Máj v Národním divadle roku 1898Kaňka do pohádkyNačasovaná smrtVrabci z devátého poschodíHad z rájeJen si tak trochu písknoutNezralé malinyNa dvoře vévodskémNebožtíci na báleKrálova ženaSmrt císaře a krále Karla IV.Podivné přátelství herce JeseniaSmuteční hudba za padlé hrdinyStránky z deníkuPovídky Svatopluka ČechaPreclíková válkaUkradené dětstvíVániceEgyptologovéKlientLeporelo aneb Patero obrázků z pera Jaroslava HaškaPrincezna TurandotTichý svědekBratr ŽakJak Anče s komtesou k modrému z nebe přišlyPohár za první poločasTouha Sherlocka HolmeseTřírohý kloboukZločin na Zlenicích hraděHospoda v desátém poschodíBuřič Jejího VeličenstvaHádankář VojtaSměšný pánPekař Jan MarhoulLacrimae rerumPozdní doznáníZločin v OrcivaluAkce EpeiosTancovačkaVrah nechce být sámEtuda pro kontrabasDalecí a blízcíZelené obzoryŽivot na třetí


Aktualizace osobnostního profilu Josef Patočka: 9.3. 2024 20:19