Vladimír Pospíšil (1931 - 1997)


Vladimír Pospíšil se narodil 7. května 1931 v Sezemicích u Pardubic. Od začátku 50. let studoval na DAMU, zároveň na pražské Státní konzervatoři v operním oddělení a statoval na scénách Divadla Na Fidlovačce i Divadla na Vinohradech. Později hostoval v kladenském Divadle Jaroslava Průchy (1972 – 1973).

Jako herec řady malých charakterních roliček se uvedl např. v divadelních inscenacích „Mladá garda“ (Voják), „Boleslav I.“ (Hlubka), „Tři zlaté vlasy děda Vševěda“ (Plaváček), „Rozrušená země“ (Frol), „Noc na Karlštejně“ (Štěpán), „Don Juan“ (Prodavač), „Zimní pohádka“ (Dvořan), „Jeho urozenost pan Měšťák“ (Dorant), „Rasputin“ (Adjutant), „Princezna se zlatou hvězdou na čele“ (Maršálek), „Strakonický dudák“ (Matěj), „Jan Roháč“ (Michal), „Bílá nemoc“ (Pobočník), „Macbeth“ (Šlechtic), „Naši furianti“ (Tobiáš), „Othello“ (Pán na Kypru), „Vojna a mír“ (Davout), „Lucerna“ (Votruba), „Hadrián z Římsů“ (Rupert), „Mrtvé duše“ (Lokaj), „Periférie“ atp.

Během častého střídání angažmá se ve filmech objevil pouze několikrát, situace se však změnila až po příchodu do Národního divadla, když se Vladimír Pospíšil stal vyhledávaným epizodkářem 70. a 80. let (roku 1977 se objevil v osmi filmech).

Ale v 50. a 60. letech se představil ve snímcích OLOVĚNÝ CHLÉB (účastník demonstrace), KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (muž v kavárně), POVODEŇ (muž), KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (mladík na nádraží), HLAVNÍ VÝHRA (muž vycházející z budky), KOMEDIE S KLIKOU (pracovník), HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK (voják), POSLEDNÍ RŮŽE OD CASANOVY (mladý Casanova), DÍVKA SE TŘEMI VELBLOUDY (Milouš), KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA (zmrzlinář), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (agent), OHLÉDNUTÍ (SS) a i OBJÍŽĎKA (Veselý).


7.5.1931
Sezemice, Československo
10.9.1997
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Pospíšil csfd

Bronzová korunaKrálův šašekTichý úkrytDáma a smrtSkládačkaÚtěk do vězeníAnonymChybná diagnózaO těch Martinových dudáchPoslední zastávka smrtTvrdý chlebaUzavřený pavilónV žáru královské láskyVdova po básníkoviBlauäugigZlatňankaAnděl svádí ďáblaBurning SecretSetníkův štítBetazónaCopak je to za vojáka...Figurky ze šmantůPravidla kruhuProč?Hlava plná slunceOperace mé dcerySmrt krásných srncůBergman a Bergman, detektivní kancelářAnděl s ďáblem v těleJako kníže RohanOči pro pláčPropastSchůzka se stínyVelké přáníJak napálit advokátaZlatá slepicePan Vok odcházíPoplach v oblacíchŠvec Janek v pohádkové zemiBrácha za všechny penízeMuž pro domácnostPohádka o ebenovém koniSkandál v Gri - Gri baruCož takhle dát si špenátDěd, otec a synHop - a je tu lidoopJak se budí princeznyRudý primátorSázka na třináctkuTichý Američan v PrazeVítězný lidVšichni proti všemZítra vstanu a opařím se čajemDům Na poříčíJeden stříbrnýMalá mořská vílaSmrt na černoKrál HonzaOsvobození PrahySarajevský atentát


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Pospíšil: 3.4. 2024 08:28