Josef Kudílek (1922 - 2001)


Josef Kudílek se narodil ve Vídni. Tam se v rámci české národnostní menšiny zapojil do divadelního dění jako ochotnický herec. Po anšlusu Rakouska se odstěhoval do Brna, kde rovněž hrál v ochotnickém divadle. V roce 1945 získal v Brně první profesionální angažmá. V Brně hrál až do roku 1951, kdy se stal zakladatelem nového profesionálního divadla: Severomoravského divadla v Šumperku.

To je ovšem jenom stručný přehled z mnoha rolí, které za čtyřicet let v Šumperku ztělesnil. Šumperskému divadlu zůstal věrný i po svém odchodu do důchodu a působil v něm prakticky až do politických změn v roce 1989. Pak už se odebral na zasloužený odpočinek, protože kdysi velké profesionální divadlo v Šumperku se díky úsporám začalo zmenšovat a pro důchodce v něm už nebylo místo. Dneska se soubor divadla v Šumperku vejde ke dvěma stolkům v kavárně, přestože toto divadlo bylo kdysi startovací plochou pro celou řadu významných pražských herců, z nichž jmenujme například Jiřího Dvořáka.

Robustní postava Josefa Kudílka nemohla pochopitelně ujít ostravskému studiu Československé televize, které tehdy mělo vlastní tvorbu a nabízelo příležitosti regionálním hercům. Díky svým seriálům pomohlo nastartovat kariéru celé řadě budoucích filmových hvězd. Josef Kudílek si například zahrál v seriálu Kamenný řád. S pokorou jemu vlastní přijal i roličku v seriálu Třicet případů majora Zemana. Je jenom škoda, že československý film nikdy nevyužil jeho excelentní znalosti němčiny, kterou jako vídeňský rodák pochopitelně brilantně ovládal. Posledních deset let svého života se pak už věnoval jenom svým koníčkům a pochopitelně i vnoučatům.


5.6.1922
Vídeň, Wien, Rakousko
19.6.2001
Šumperk, Šumperk, Olomoucký kraj, Česko
Josef Kudílek csfd

Figarova svatbaPosedlostVojáci svobodyVítězný lidCesty mužůStudPostel s nebesyTřicet případů majora ZemanaKamenný řádHaldyKomunisté


Aktualizace osobnostního profilu Josef Kudílek: 18.10. 2023 14:49