Pavel Jiras 83 let


Narodil se 17. června 1940 v Rakovníku. Jeho estetické cítění se utvářelo především spoluprací s Jiřím Trnkou, grafikem Zdeňkem Seydlem a hercem a režisérem Václavem Špidlou. Vybaven touto zkušeností působil do poloviny sedmdesátých let jako divadelní herec a pomocný režisér. Po životních peripetiích, které ho donutily milovaný svět divadla opustit, přilnul definitivně k filmu a zejména k filmovému studiu Barrandov, kde působí již od roku 1976. Několikrát se také objevil v menších rolích na filmovém plátně, výraznější příležitost získal například v trezorovém snímku Evalda Schorma a Jana Kačera DEN SEDMÝ - OSMÁ NOC (1969).

Jiras v posledních letech také častěji vystupuje na televizních obrazovkách a v rozhlase, kde se podílí na vzpomínkových medailonech slavných osobností (televizní cyklus PŘÍBĚHY SLAVNÝCH). Můžeme se s ním setkat i na několika DVD nosičích, kde se jako filmový historik pokouší přiblížit (ač mnohdy silně expresivně) osud a význam daného filmu.


17.6.1940
Rakovník, Protektorát Čechy a Morava
Pavel Jiras csfd

TvářFigurky ze šmantůAnděl s ďáblem v těleDostihPohádka o mokrosuchém štěstíCukrová boudaMuž přes palubuRomanetoAdéla ještě nevečeřelaPíseň o stromu a růžiCož takhle dát si špenátRudý primátorSázka na třináctkuBěž, ať ti neutečeDobrý den, městoDům Na poříčíMalá mořská vílaMys Dobré nadějeProfesoři za školouSarajevský atentátPřípad mrtvého mužeSiriusSokolovoPočkám, až zabiješCesty mužůDvě věci pro životSvatba bez prstýnkuUkradená bitvaKlíčLekceTajemství velikého vypravěčeŽeny v ofsajduLuk královny DorotkyNa kometěNávštěvy„Pane, vy jste vdova!“Den sedmý, osmá nocRoky prelomuTřicet případů majora ZemanaDuhový lukOta HofmanBořivoj ZemanTajemství Josefa KemraPříběhy slavnýchStopy, fakta, tajemství


Aktualizace osobnostního profilu Pavel Jiras: 19.11. 2023 15:01