David Vejražka 68 let


Narodil se v Praze ve znamení čísla pět: 15. 5. 1955. Jako malý kluk poznal kouzlo nejen profesionálního divadla (když na naší první scéně kralovali jeho rodiče - národní umělec Vítězslav Vejražka a zasloužilá umělkyně Jarmila Krulišová), ale i půvab loutek a postaviček z papíru. Psal pro ně a později pro své kamarády divadelní hry, společně je hráli, a pomocníky našel i ve svých starších sourozencích - Vendule a Vítkovi.

Devět divadelních sezón mu nabídlo hezké role i období, kdy pro něj větší nezbyla. Těšil se, až bude moci na jevišti dokázat, že nejen táta byl "shakespearovským hercem". Mohli jsme ho vidět v 80. letech dvacátého století např.v těchto hrách: Baron ve větvích, Nesympatický mladý muž, Bláznivá ze Chaillot a ve Vančurově Josefíně. Vysupoval také v pražské Viole a v Divadle hudby Lyra Pragensis.

Poprvé stál před kamerou v sedmé třídě - dělal, že opravuje motorku a nevšímal si pohledů místní krásky. Později dostal roli v koprodukčním v česko-bulharském filmu VRAK a vedle malých rolí si zahrál v POKLADU HRABĚTE CHAMARÉ Zdeňka Trošky. Dabuje (s úspěchem záporné postavy), různé dokumenty (o přírodě), filmy a televizní inscenace a hodně ho zaměstnávala práce v rozhlase. Jeho ústy k nám česky promlouvala postava Byrona Sullyho (Joe Lando) z populárního seriálu Doktorka Quinnová (Doctor Quinn Medicine Woman).

V mládí psal dopoledne maturitní písemky a odpoledne natáčel svou první televizní inscenaci VLAJKY NA VĚŽÍCH režisérky Věry Jordánové. Po 12 letech se spolu opět sešli při spolupráci na pohádce PAVOUK SE SMARAGDOVÝMA OČIMA. Největší televizní příležitost dostal ve druhém ročníku DAMU v inscenaci FATA MORGÁNA.


15.5.1955
Praha, Československo
David Vejražka csfd

KolotočMalostranské humoreskyPohádka o splněných přáníchStudent VilémMaigretův první případGiroflé - GirofláMorové povětříMuž budoucnostiOznamuje se láskám vašimSetníkův štítSvědek časuViktor VelikýNepolepšitelný starý mužO houslích krále snůZuřivý reportérJak Matýsek přehodil výhybkuPavouk se smaragdovýma očimaA co ten ruksak, králi?Poklad hraběte ChamaréVrakMilostný poločasSkleněný vrchDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouProč nevěřit na zázrakyFata morganaVlajky na věžíchMaturita za školouOrdinace v růžové zahraděPra pra praMalé dějiny jedné rodinyZlá krevMy všichni školou povinníOkres na severuVelitelStátní symboly ČRDeset století architekturyRequiem za W. A. MozartaDokonalá svatbaSmutek sluší Elektře


Aktualizace osobnostního profilu David Vejražka: 22.3. 2024 14:22