František Hlavatý (1873 - 1952)


František Hlavatý se narodil 1. března 1873 v obci Žiželoves (nyní Žiželeves) u Dvora Králové nad Labem. Narodil se do rodiny místního chalupníka. Nedokončil gymnaziální studia a raději v roce 1890 odešel k ochotníkům a k divadelním společnostem (například k M. Kozlanské, A. J. Frýdovi a dalším).

Na jevištích se po rolí milovníků uplatňoval zejména jako komik se sklonem ke groteskní nadsázce. Sám však gesty šetřil, jeho projev spočíval v klidnosti a naprosté soustředěnosti. Později představoval různé starší a vážené pány. K těmto rolím ho předurčovala jeho kulatá a dobrosrdečná postava, buclatý obličej a téměř holohlavá hlava. Exceloval nejvíce ve hrách „Revizor“ a „Kupec benátský“. Mimo hraní rovněž často režíroval, a to na všech scénách kde působil. Nejvíce inscenoval český repertoár (třeba hry Josefa Kajetána Tyla nebo Aloise Jiráska).

Film ho učaroval a ve svých čtyřiceti sedmi letech natočil v roce 1921 podle svých námětů a scénářů hned své první tři filmy MNICHOVO SRDCE, NA VYSOKÉ STRÁNI a NEZNÁMÉ MATKY (k filmu MNICHOVO SRDCE napsal námět herec Theodor Pištěk). O pět let později zfilmoval podle svého scénáře drama ROMÁN HLOUPÉHO HONZY (1926), které bylo jeho posledním scénáristickým a režijním opusem. Ve šech režírovaných filmech hráli zejména jeho kolegové z Vinohradského divadla a hrál v nich také on sám.

Po tříleté pauze se František Hlavatý začal na plátně objevovat již jen jako herec. V roce 1929 ztvárnil postavu lékaře v dramatu TAKOVÝ JE ŽIVOT, který byl zároveň jeho poslední němý film. Snímek je dnes považován za jeden z nejlepších němých filmů české kinematografie. Film financoval herec Th. Pištěk.


1.3.1873
Žiželovec, Rakousko-Uhersko
5.1.1952
Praha, Československo
František Hlavatý csfd

Madla zpívá EvropěPohádka májeDívka v modrémLízino štěstíBoží mlýnyNeporažená armádaFilosofská historieLízin let do nebeOtec Kondelík a ženich VejvaraPáter VojtěchHrdina jedné nociMaryšaMilan Rastislav ŠtefánikPoslední mužZa ranních červánkůRevizorNačeradec král kibicůTakový je životRomán hloupého HonzyJosef Kajetán TylMnichovo srdceNeznámé matkyNa vysoké stráni


Aktualizace osobnostního profilu František Hlavatý: 21.3. 2024 03:55