František Horák (1917 - 1995)


František Horák, vlastním jménem František Švancara, se narodil 2. února 1917 v Míchově u Boskovic. Byl ženatý s divadelní dramaturgyní Dagmar Rybínovou (2. června 1926 – 19. března 1995), po sňatku používal manželčino jméno jako František Rybín. Započal se studii, ale okouzlilo ho umění a divadlo, kvůli němuž musel záhy odejít z domova.

Pro Horákovo herectví byla typická vysoká štíhlá postava, propracovaná mimika obličeje s výrazným výrazem i pohledem očí a zejména důraz na hlasový projev s výslovností. V Realistickém divadle ztvárnil např. role Boleslava v „Boleslavovi I.“, Merkucia v Shakespearově „Romeu a Julii“ či samotného Mistra Jana Husa ve stejnojmenné hře „Mistr Jan Hus“ od buditelského a obrozeneckého spisovatele a také kočovníka Josefa Kajetána Tyla.

Do československé kinematografie, kde získal pouze málo příležitostí, vstoupil velkou rolí pražského husitského kazatele a revolucionáře Jana Želivského v dramatech Otakarech Vávry JAN ŽIŽKA (1955) a PROTI VŠEM (1956), která se stala jeho jedinou nejznámější a nejhodnotnější postavou u diváků. Byla však politicky poznamenána a zprofanována. Zejména drama PROTI VŠEM (1956) u návštěvníků kin proslula objevením „papírových“ kamenů či náramkových hodinek na rukách nebojácných husitských bojovníků v patnáctém století.

Mezitím se objevil v krátkometrážních snímcích Filmové fakulty Akademie múzických umění v Praze V ULICI JE STARÝ KRÁM (1955) režiséra Jana Valáška, kde se uvedl jako mladý tesař a ŽIVOT JE SILNĚJŠÍ (1955) Jaroslava Hužery, v postavě vězně Tondy. Tyto postavy však v jeho herecké kariéře vůbec nic neznamenaly.


2.2.1917
Míchov u Boskovic, Morava, Rakousko-Uhersko
7.1.1995
Rybniště, Děčín, Ústecký kraj, Česko
František Horák csfd

ŠtvanciPoslední koncertPohádka o ebenovém koniBílá růžePetřičkaPovídky Svatopluka ČechaVítekKdo hledá, najdeKrálův kalichNepřátelé veřejnostiDítěZlá nocV těžkých dnechMadame Sans-GénePrvní láskaOliver TwistRohová hospodaZanechte všech nadějíOstrov pokladůSoudruziZa školouPohled do očíKremelský orlojNeprovdaná paní RositaObčan BrychPůlnoční hostV těžkých dnechVlkVesnice MladáZimní pohádkaBezejmenná hvězdaVoják v ohniFučíkKádrový případProti všemVina Vladimíra OlmeraJan ŽižkaTřicet případů majora ZemanaJana EyrováLidé na křižovatceDva na koni, jeden na osluS láskou nejsou žádné žertyVražda v ulici LourcineČíslo 93 se nevrátíV ulici je starý krámŽivot je silnější


Aktualizace osobnostního profilu František Horák: 3.12. 2023 14:41