Václav Huňka (1910 - 1977)


Kameraman Václav Huňka se narodil 25. dubna 1910 v Čachovicích. Absolvoval měšťanskou školu a vyučil se truhlářem. Avšak v tomto oboru nemohl najít stálé zaměstnání a byl bez místa. Odešel proto roku 1927 do české kinematografie. V ateliérech Na Kavalírce v Košířích začínal jako pomocný dělník a osvětlovač. Po další praxi nastoupil do laboratoře a vystudoval kameramanský kurs na grafické škole.

Během druhé světové války pracoval jako asistent kameramana Jana Rotha na německých filmech, jež se natáčely v Německu a i u nás (mj. spolupracovali s režisérem Helmutem Käutnerem). Jako asistent kamery pracoval na českých filmech s Janem Rothem (Fričův EXPERIMENT z roku 1943) či s Janem Stallichem (první český barevný film JAN ROHÁČ Z DUBÉ Vladimíra Borského z roku 1947).

Po práci druhého kameramana opět u Jana Rotha (Vávrova ROZINA SEBRANEC z 1945) a Jana Stallicha (13. REVÍR z 1946 Martina Friče a Čápovi MUŽI BEZ KŘÍDEL z 1946) se konečně dostal k samostatné kameramanské práci.

Jako kameraman často spolupracoval na krátkých a dokumentárních snímcích (tř. FRANK MEZI NÁMI, PÍSEŇ O SLETU, MÁJ TEJTO ZEME, PŘEHLÍDKA, RADOSTNÉ DNY, 30 LET KSČ, CESTA BOJŮ A VÍTĚZSTVÍ, VÍTĚZNÝ POCHOD, X. SJEZD KSČ, MLADÉ DNY, SPARTAKIÁDA atd.).


24.4.1910
Čachovice, Rakousko-Uhersko
7.9.1977
Václav Huňka csfd

Vysoká modrá zeďAféry mé ženySvatba bez prstýnkuKlíčSvatá hříšniceŽižkův mečObjížďkaSedm havranůAlibi na voděPolka jede do světaÚplně vyřízený chlapBláznova kronikaKrál KrálůKuřata na cestáchTam za lesemPoutaTerezaLidé jako tyJak se Franta naučil bátKonec cestyKřižovatkyMedvěd a strašidlaMájové hvězdyO medvědu OndřejoviStatočný zlodejPosledná bosorkaZemianska česťRoztržkaStrakonický dudákPřicházejí z tmySlovo dělá ženuZítra se bude tančit všudePára nad hrncemChceme žítNěmá barikádaPan Habětín odcházíBílá tmaMuzikantTři kamarádiMladé dnySpartakiádaRadostné dnyMáj tejto zemeOd IX. sjazdu KSČ po IX. sjazd KSSFrank mezi námiDny a nociDěvče za výklademNa růžích ustláno


Aktualizace osobnostního profilu Václav Huňka: 11.4. 2024 16:43