Ludmila Babková (1890 - 1945)


Ludmila Babková se narodila 15. ledna 1890 v Praze jako Ludmila Starostová. Byla operní pěvkyní a dobře zpívala. Připravovala se právě na tuto dráhu, ale vdala se za Karla Babku (1886 – 1965). Začala se věnovat rodině a na kariéru zpěvačky musela zapomenout. Občas aspoň zpívala ve sboru opery Národního divadla (několikrát pod taktovkou Václava Talicha). Kromě zpívání hrála dobře na klavír.

Svoji dceru Lídu doprovázela často do filmových ateliérů, kde natáčela. Dokonce s ní jezdila do Francie, Švýcarska a Německa. Právě v Německu se Lída těšila nevídané popularitě a kariéře. Matka a dcera se seznámili s nacistickým ministrem propagandy Josefem Goebbelsem, jehož milenkou se stala právě Ludmilina dcera Lída.

Filmoví režiséři využili Ludmilu Babkovou pouze třikrát. Dvakrát hrála matku své dcery Lídy. Poprvé jako paní Konrádovu (manželem jí byl Jaroslav Marvan) v komedii ŠENKÝŘKA „U DIVOKÉ KRÁSY“ Svatopluka Innemanna (1932). Snímek, kde svoji jedinou větší úlohu ve zvukovém filmu ztělesnila manželka režiséra Zdena Kavková, však zcela propadl.

A podruhé si zahrála matku své dcery, Lízinu (Lída Baarová) matku (zde jí byl manželem Theodor Pištěk) ve Fričově komedii ŠVADLENKA (1936). Fričův snímek vypráví komediální melodramatický příběh chudé švadlenky Lízy, která udělá se svými návrhy kariéru u francouzského návrháře Lorraina (Hugo Haas), ale je to skutečný francouzský návrhář?


15.1.1890
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
15.10.1945
Praha, Československo
Ludmila Babková csfd

ŠvadlenkaDiagnosa XŠenkýřka „U divoké krásy“


Aktualizace osobnostního profilu Ludmila Babková: 6.3. 2024 14:03