Václav Pata 136 let


Václav Pata, který ve filmu 30. let zanechal po sobě velmi nepatrnou stopu, ale zato trvalou, i když jen v epizodních a komparzních rolí, se narodil 28. března 1888, v Březových Horách u Příbrami. Jeho otec se jmenoval Jan Pata, byl horník a tesař, maminka se jmenovala Terezie roz. Oktábcová, Václav měl ještě čtyři sourozence. Vyučil se číšníkem a tomuto povolání se věnoval celý aktivní život. Jakým způsobem se dostal k filmu není známo.

Pouze ve dvou filmech si zahrál jinou roli, než bylo jeho civilní povolání. Ve filmu Krb bez ohně /1937 si zahrál komorníka, stejnou roli si zahrál pod režijním vedením Otakara Vávry ve filmu Dívka v modrém (1939).

Zestátněná kinematografie mu nabídla jen dvě epizodky, hostinského ve filmu Uloupená hranice (1947) a zaměstnance divadla ve filmu Nikdo nic neví (1947)

Z jeho osobního života je nám známo, že ještě v roce 1950 (62 let) byl ještě svobodný a bezdětný. Bohužel datum a místo jeho úmrtí není známo.


28.3.1888
Březové Hory, Rakousko-Uhersko
Václav Pata csfd

O ševci MatoušoviNikdo nic nevíUloupená hraniceTanečniceŠťastnou cestuBarbora HlavsováDva týdny štěstíKatakombyOkénko do nebePřítelkyně pana ministraZa tichých nocíDívka v modrémVeselá bídaZlatý člověkDůvod k rozvoduVdovička spadlá s nebeŽena na rozcestíKomediantská princeznaSvětlo jeho očíUličniceBezdětnáStudentská mámaDokud máš maminkuPolská krevVolha v plamenech (francouzská verze)Zlatá KateřinaDiagnosa XPobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)Děvčátko, neříkej ne!Malostranští mušketýřiSňatková kancelářZe soboty na neděli


Aktualizace osobnostního profilu Václav Pata: 17.11. 2023 04:12