John Huston (1906 - 1987)


Filmový režisér, scénárista, producent, dokumentarista, herec, vášnivý boxer, malíř, čtenář – tím vším byl John Huston, vždy skutečný muž činu. Vedle Johna Forda a Howarda Hawkse patřil k nejvýznamnějším vypravěčům amerického filmu. John Huston měl solidní filmový základ, jeho otec Walter byl úspěšným divadelním i filmovým hercem, který získal Oscara právě za výkon v synově filmu, v POKLADU NA SIERRA MADRE. Johnova cesta k režii tohoto dobrodružného snímku však nebyla vůbec snadná. Začala 5. srpna 1906. Právě v ten den spatřil pozdější klasik amerického filmu poprvé světlo světa.

MALTÉZSKÝ SOKOL (1941) zajistil Hustonovi volnou ruku ve výběru následujících scénářů i lidí, se kterými bude pracovat. Během druhé světové války natočil Huston dokumentární trilogii, která vykazovala takovou působivost, že byla ještě mnoho let zakázána v mobilizujících zemích. Následoval již zmíněný POKLAD NA SIERRA MADRE (1948) a celá řada dalších, mimořádně kvalitních (ASFALTOVÁ DŽUNGLE, AFRICKÁ KRÁLOVNA) i poněkud rozporuplných (FREUD, BIBLE ) filmů. Zvláštní statut lze přisuzovat MUSTANGŮM (1961) s Marilyn Monroe, Clarkem Gableem a Montgomery Cliftem v hlavních rolích. Došlo ke zvláštnímu prolnutí dění na plátně a reality. Monroeová stále víc propadala alkoholu, další film již nenatočila. Gable dostal den po natáčení infarkt, o několik dní později zemřel. Pro Clifta byl tento film začátkem konce. Těžko dnes říct, do jaké míry souviselo utrpení herců s tvrdými požadavky Hustona, který se v touze po dosažení svého cíle údajně nezdržoval počítáním obětí.

Vraťme se však do Ameriky 50. let, kde probíhal nechvalně proslulý „hon na čarodějnice“ – stovky údajných komunistů, mnohdy z řad umělců, byly zatýkány, případně zbavovány zaměstnání. Rovněž Huston musel pro svůj odmítavý postoj k těmto praktikám podstoupit výslech před Úřadem pro neamerickou činnost. V roce 1964 raději odešel do Evropy (přijal irské občanství), později strávil několik let také v Mexiku. Do Ameriky se kvůli natáčení vrátil teprve v roce 1972, kdy zde zrealizoval boxerské drama NADMUTÉ MĚSTO.

Nejpozoruhodnější herecký výkon podal Huston v jednom z nejlepších z pozdějších filmů noir, tedy v žánru, k jehož zrodu nezanedbatelnou měrou přispěl. V ČÍNSKÉ ČTVRTI (1974) Romana Polanského ztvárnil důležitou postavu otce hlavní hrdinky, který dával pořádně zabrat detektivovi v podání Jacka Nicholsona. Ten se poté objevil v Hustonově mafiánské komedii ČEST RODINY PRIZZIŮ (1985), odkrývající režisérův temný pohled na rodinu. Z dalších snímků 70. a 80. let stojí za připomenutí ještě MUŽ, KTERÝ CHTĚL BÝT KRÁLEM (1975) – dobrodužné drama se Seanem Connerym a Michaelem Cainem podle knihy Rudyarda Kiplinga.


5.8.1906
Nevada, Missouri, USA
28.8.1987
Middletown, Rhode Island, USA
John Huston csfd

The DeadČest rodiny PrizziůVe stínu vulkánuAnnieNávrat k vítězstvíPhobiaMoudrá krevPomstaMuž, který chtěl být králemMackintoshův člověkNadmuté městoŽivot a doba soudce Roye BeanaThe Last RunThe Kremlin LetterA Walk with Love and DeathHříšný DaveyCasino RoyalePáv se zlatým okemBibleNoc s leguánemSeznam Adriana MessengeraFreudMustangovéNezničitelníThe Barbarian and the GeishaThe Roots of HeavenBůh to vidí, pane AllisoneSbohem, armádoBílá velrybaPoraž ďáblaMoulin RougeAfrická KrálovnaThe Red Badge of CourageAsfaltová džungleWe Were StrangersKey LargoOn Our Merry WayPoklad na Sierra MadreDobrodružství v PanaměIn This Our LifeMaltézský sokolLet There Be LightSan PietroVítězství v TuniskuMuži z AleutůWinning Your WingsIndependenceOdvrácená strana větruMister Corbett's GhostMomoČerný kotelNemocný láskouYoung GiantsNa plechárněHead OnThe Return of the KingJaguár žije!The VisitorZimní zabíjení


Aktualizace osobnostního profilu John Huston: 17.11. 2023 04:13