Carl Boese (1887 - 1958)


Carl Eduard Hermann Boese, německý režisér, scénárista a producent. Řadí se k nejplodnějším německým tvůrcům. Jeho filmografie zahrnuje 158 děl.

Roku 1920 inscenoval společně s Paulem Wegenerem historický JAK GOLEM NA SVĚT PŘIŠEL. Mistrovské dílo německého expresionismu. Roku 1926 si založil v Berlíně produkční firmu Carl Boese-Film GmbH. Ta vyprodukovala do roku 1933 třináct filmů. Mezi jeho oblíbené herce se řadili Grethe Weiser, Jenny Jugo, Georg Alexander, Fritz Odemar, Rudolf Platte, Theo Lingen nebo Heinz Rühmann. Po svém vstupu do NSDAP točí převážně komedie a vyhýbá se propagandě. Filmy produkuje jako na běžícím pásu. Rok 1934 - osm filmů. Rok 1935 - šest filmů. Rok 1936 - pět filmů. V letech 1935 až 1937 byl ředitelem televize. Pokud vás to zarazilo, tak v berlínském Witzlebenu stál tv vysílač Paul Nipkow, který roku 1935 zahájil pravidelné vysílání pro veřejnost. Olympijské hry roku 1936 snímaly kamery, přičemž film procházel stativem (světlotěsný tubus) do podzemní. Zde byl systémem ozubených kol a kladek protažen bazény s vývojkou, přerušovací lázní a ustalovačem. Následovalo sušení a navinutí na kotouč. Každou hodinu odvezl kurýr filmy do Witzlebenu, kde se odvysílal. Přenosy sledovalo asi 160 000 diváků.

Po válce natočil Boese pro BRD třináct celovečerních filmů, vesměs komedií. Ať už se jednalo o DER ONKEL AUS AMERIKA, či zlodějskou MEINE TANTE - DEINE TANTE.

Boese byl třikrát ženat. Všechny jeho partnerky byly herečkami. Jednalo se o Grete Hollmannovou (*1920), Margot Hollaenderovou (*1932) a Elenu Luberovou (*1938).


26.8.1887
Berlín, Německá říše
6.7.1958
Berlín, Německo
Carl Boese csfd

Vater macht KarriereMeine Tante, deine TanteDie spanische FliegeDas NachtgespenstDer Onkel aus AmerikaDer keusche JosefFrauen, Filme, FernsehfunkDer keusche LebemannUnschuld in tausend NötenTaxi-GattinWenn Männer schwindelnDer PosaunistBeateDas HochzeitshotelUm neun kommt Harald...a hudba k tomu hrajeLascia cantare il cuoreLeichtes BlutAlles für GloriaFamilienanschlußHochzeitsnachtLa famiglia Brambilla in vacanzaPolterabendDrei Väter um AnnaMeine Tante - deine TanteTanečnice JaninaWar es der im 3. Stock?Abenteuer in WarschauPět milionů hledá dědiceSchwarzfahrt ins GlückSchüsse in Kabine 7Steputat & Co.Zamilovaná srdceDyplomatyczna zonaEine Nacht mit HindernissenMädchen für allesWie der Hase läuftDahinten in der HeideDer verkannte LebemannEngel mit kleinen FehlernMänner vor der EheDer Gefangene des KönigsEin Mädel aus guter FamilieEin falscher FuffzigerEin ganzer KerlJízda do mládíNoc na DunajiWenn ein Mädel Hochzeit macht...heute abend bei mirDas Blumenmädchen vom Grand-HotelDer Schrecken vom HeidekrugFräulein FrauHerz ist TrumpfLa provincialinaLiebe dumme MamaLisettaMeine Frau, die SchützenköniginSchützenkönig wird der FelixDas Lied vom GlückDie Unschuld vom Lande


Aktualizace osobnostního profilu Carl Boese: 3.4. 2024 21:08