Ján Kadár (1918 - 1979)


Slovenský filmový scénárista a režisér, jenž natáčel ve filmové branži ne zcela obvyklým způsobem ve dvojici s jiným režisérem, se narodil 1. dubna 1918 v Uhersku, v Budapešti. Studoval práva, ale v roce 1938 studií zanechal a začal v Bratislavě navštěvovat fotografickou a filmovou školu prof. Karla Plicky. V průběhu druhé světové války byl vězněn. Po válce se věnuje profesím asistenta produkce a režiséra dokumentárních filmů v bratislavském Krátkém filmu. V letech 1947-1949 pracoval v Praze.

Vrcholný snímek, jenž vzešel z jejich spolupráce, nese název OBCHOD NA KORZE 1965. Děj filmu se odehrává za druhé světové války v malém městě na Slovensku, kde žije poctivý a slušný člověk Tóno Brdko se svou selsky půvabnou, ráznou a vypočítavou ženou. Jednoho dne se zásluhou intrik svého švagra stává arizátorem nevýnosné galanterie, jež patří stařičké židovce paní Lautmannové. Brtko je přesvědčen židovskou radou, aby v obchodě setrval a za pravidelnou úplatu předstíral arizaci. Stará paní se o Tóna stará jak o vlastního syna a on jí pomáhá, jak může. Události pod vlivem nešťastných dějin však postupně naberou rychlý spád a vedou k tragickému konci. Snímek si vysloužil oskara za nejlepší cizojazyčný film roku 1966 a o rok později se dočkala představitelka paní Lautmannové Ida Kamínská oskarové nominace za hlavní roli. Společně s Josefem Kronerem získali také řadu ocenění na MFF v Cannes v roce 1965. Na filmu se jako pomocný režisér také podílel Juraj Herz.

Poslední film, jenž spolu Kadár a Klos před Kadárovou emigrovací do USA natočili, nese název TOUHA ZVANÁ ANADA 1969. Jedná se o baladický a temný snímek.

Od počátku 70. tých let opouští Československo a emigruje do USA , kde setrvává a natáčí snímky v americké a kanadské produkci: THE ANGEL LEVINE 1970, CO MI TÁTA NALHAL 1975, THE BLUE HOTEL 1977, THE OTHER SIDE FROM HELL. V roce 1979 umírá v Los Angeles, nedlouho co dokončuje svůj poslední TV film FREEDOM ROAD.


1.4.1918
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko
1.6.1979
Los Angeles, California, USA
Ján Kadár csfd

Freedom RoadThe Other Side of HellThe Blue HotelCo mi táta nalhalTouha zvaná AnadaAnděl LevineObchod na korzeObžalovanýSmrt si říká EngelchenNeónyTři přáníTam na konečnéHudba z MarsuÚnosKatkaLaterna magika IIMladé dnySpartakiádaPíseň o sletu I., II.Sú osobne zodpovední za zločiny proti ľudskosti!Sú osobne zodpovední za zradu na národnom povstaní!Na troskách vyrastá životJiří Suchý: Pramínek vlasůSemafor - Největší hityNevíte o bytě?Před maturitouZlatá šedesátá


Aktualizace osobnostního profilu Ján Kadár: 12.11. 2023 12:33