Gilbert Bécaud (1927 - 2001)


„Kdybych neskládal a nezpíval písně, byl bych krotitelem a cestoval bych se svými zvířaty po světě.“

Ten již v patnácti letech opustil domov a vydal se do Nice, kde se stal příkladným žákem místní konzervatoře. Zde se velmi aktivně věnoval studiu klasické hudby a hry na klavír. Píle a talent mu pomohly k tomu, že získal Zvláštní cenu za hru na klavír. Zároveň se začal věnovat skladbě, okouzlovala ho klasická hudba, tak psal symfonie, skladby pro komorní orchestry a na svém kontě má i dvě oratoria. Jako skladatel prokázal nejen mimořádný talent, ale i velmi široký záběr, byl schopen napsat obyčejnou píseň, symfonii i operu.

Rok 1946 přináší do Francie okouzlení z konce války, touhu svobodně se nadechnout a hlavně se bavit. Mladý Silly odchází do Paříže, kde s prázdným žaludkem i kapsami nalézá přátele, u nichž se může ubytovat. Brzy se na něj usměje štěstí a Silly získává práci jako klavírista v jednom nočním baru. V poválečné Paříži rostou bary jako houby po dešti a všechny mají zájem o vynikajícího hudebníka. Silly začíná skládat své první šansony, texty mu k nim píše Pierre Delanoe, jeho budoucí dvorní textař. Silly se začíná vzmáhat, jeho příjmy rostou, neboť písně se líbí. A tak si může dovolit požádat o ruku svou milou, tanečnici Monique Nicolas.

A přichází zlomový rok 1948, Silly se seznamuje s šansoniérem Jacquesem Pillsem, který ho bere jako klavíristu s sebou na dvouleté turné kolem světa. Při vystoupení v Jižní Americe se Silly odváží pod pseudonymem Gilbert Bécaud zazpívat několik svých šansonů. A dostaví se nečekaný úspěch. Silly je nahrazen Bécaudem, Monsieur 100.000 Volt, Grand Gilbertem. Bécaud si říkal sám, Pan 100.000 voltů mu říkali jeho obdivovatelé a Velký Gilbert jeho vydavatelé.


24.10.1927
Toulon, Francie
18.12.2001
Paříž, Île de France, Francie
Gilbert Bécaud csfd

Les enfants de l'Olympia20 jaar Gaston & LeoDer Mann am KlavierRückblendeCelý jeden životUn homme libreEin Jahr voll MusikDas Lächeln im WestenPetits matins, LesCroquemitoufleCasino de ParisZemě, odkud přicházímBoum sur ParisKermesse rouge, LaLa fièvre de l'après-midiNavarroTop à...Raisins verts, LesCabaret du soirPopStoryZlatá LýraDer Mann, der Udo Jürgens istEdith Piaf zblízkaEt maintenant ... Gilbert BécaudNous nous sommes tant aimésGilbert Bécaud - Bec OlympiaBécaud 85Gilbert Bécaud in MontecatiniS'il vous plaîtZpívá Gilbert BécaudGilbert Bécaud à MontréalChroniques de FranceCanzoni nel mondoJe partiraiMarins, LesBain de minuit, LeAprès toi, c'est la merMarchés De Provence, LesAvec vingt ans de moinsAvec vingt ans de moinsJour ou la pluie viendra, LePoivre de Cayenne, LeLittle red BoyJe ne fais que passerPremière cathédrale, LaBarbarella revientL'orangeGilbert Bécaud: L'orangeGilbert Bécaud: Les Petites mademoisellesGilbert Bécaud: L'orangeOdkud přicházímLa maison sous les arbresEnnemi dans l'ombre, L'Babeta jde do válkyMädchen für die Mambo-BarL'Amour descend du cielUne gosse sensass'


Aktualizace osobnostního profilu Gilbert Bécaud: 18.11. 2023 09:19