Stephen King 76 let


Stephen King patří bez diskusí mezi komerčně nejúspěšnější literáty za posledních dvacet let. Během své kariéry napsal okolo čtyřiceti románů a může se pochlubit také tím, že dříve či později bylo každé jeho dílo převedeno na filmové plátno...

S Carrie slavil King obrovský úspěch a nastolil tak svou velmi úspěšnou a výnosnou hrůzovládu na poli literárního hororu. Během své kariéry napsal celou řadu fantastických románů, ve kterých zpracovává jak klasická hororová témata o nadpřirozeném zlu (PROKLETÍ SALEMU), tak jindy třeba vidí zlo ve zpočátku mírumilovném otci rodiny, který posléze vlivem okolností zešílí a ohrožuje na životě své blízké (OSVÍCENÍ). Nejčastěji se však v jeho románech stávají vyjímečnými zcela normální lidé, kteří jsou vinou nějaké havárie nebo tragédie obdarováni nejrůznějšími telekinetickými a věšteckými schopnostmi, které jim komplikují život (MRTVÁ ZONA, ŽHÁŘKA). V devadesátých letech také dokazuje, že kromě hororů umí psát i kvalitní dramata, která se odehrávají vesměs ve vězeňských prostředích a kde si brilantně pohrává s osudy ústředních postav (VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) nebo jindy zase příběh okoření trochou nadpřirozena (ZELENÁ MÍLE).

Samostatnou kapitolou jsou pak přepisy Kingových knih na filmové plátno. Největším problémem se zdá býti někdy až neúnosná délka Kingových děl, které mnohdy musí filmaři vměstnat do pro diváka rozumné a únosné stopáže. V těchto případech pak tvůrci často dílo vměstnají do relativně krátkého času a přepis se většinou nezdaří a proto stále častěji natáčejí Kingova díla jako několikadílné televizní seriály, kde se jim dostává většího prostoru k vyjádření. Bohužel celou řadu Kingových děl se filmařům díky obtížnosti nepodařilo převést na filmové plátno, ale jsou i vyjímky, o kterých lze tvrdit, že jsou důstojnými přepisy. Za všechny jmenujme hned první přepis Kingova díla CARRIE, kterého se ujal zkušený režisér Brian De Palma a s pomocí hlavní představitelky Sissy Spacek se mu podařil vcelku slušný výsledek.

V roce 1980 pak vizionář Stanley Kubrick točí film podle znamenité Kingovy knihy OSVÍCENÍ a kritika i fanoušci se vzácně shodují, že jde patrně o nejlepší převod Kingova díla na plátno. Nezbývá než souhlasit-Kubrickovi se podařilo natočit vskutku brilantní mrazivý horor s fantastickou výpravou a sugestivním hudebním doprovodem, jehož autorem je slavný skladatel Béla Bártok. Velkou zásluhu na úspěchu snímku měl i démonický Jack Nicholson, který v roli šíleného spisovatele podává jeden ze svých životních výkonů. Zajímavostí je, že samotnému Stephenu Kingovi se snímek příliš nelíbil, jelikož neodpustil Kubrickovi, že poupravil scénář a pozměnil závěr filmu, který se lehce liší od knižní předlohy, ale i přesto patří tento vynikající epický horor bez diskusí mezi klenoty kinematografie.


21.9.1947
Portland, Maine, USA
Stephen King csfd

The Life of ChuckKostlivecPet Sematary: BloodlinesProkletí SalemuThe Running ManŠkolnyj strelokTelefon pana HarriganaŽhářkaThe Dark TowerCreepshow Animated SpecialDoktor Spánek od Stephena KingaTo Kapitola 2Ve vysoké trávěŘbitov zviřátekMuteThe Doctor's Case1922Gerald's GameTemná věžToCellBig DriverDobré manželstvíMercyCarriePytel kostíDolanův cadillacDěti kukuřiceMlhaPokoj 1408BeznadějJízda na střeleProkletí SalemuTajemné oknoPavučina snůCarrieMrtvá zónaŽhářka 2Srdce v AtlantiděKukuřičné děti 6: Návrat IzákaZelená míleKukuřičné děti 5: Pole teroruNadaný žákNoční letecNáklaďákyOsvíceníQuicksilverova dálniceZhubni!Dolores ClaiborneováDěs v prádelněČasožroutiNightshift CollectionVykoupení z věznice ShawshankMonstrumObchodník s hrůzouTemná polovinaJednou se vrátíMisery nechce zemřítNoční směnaTo


Aktualizace osobnostního profilu Stephen King: 31.10. 2023 17:36