Arunas Matelis 62 let


Arūnas Matelis (1961 – Vilnius) studoval v letech 1979 – 1983 matematiku na Vilniuské univerzitě. V letech 1984 – 1989 studoval televizní a filmovou režii na litevské obdobě našeho FAMU (Lithuanian Academy of Music and Theatre – Litevská akademie múzických umění). V roce 1992 založil Nominum, jednu z prvních nezávislých filmových produkčních společností na Litvě. Filmy režírované a produkované A. Matelisem se v zásadě soustředí na kreativní dokumenty, postavené na Matelisově ideovém manifestu o „totálním filmu či poetickém dokumentu“. Sám natočil 10 filmů a okolo 20 jich produkoval. Jeho snímky získaly řadu ocenění a byly uvedeny na mnoha festivalech po celém světě, např. v Cannes, Rotterdamu, Turíně, San Paulu, Oberhausenu a jinde.

Ač námi vybraný film Arūnase Matelise posbíral nejedno mezinárodní filmové ocenění, nebylo to jeho primární snahou. Protože kdyby jí mělo být sbírání cen, žádný takový film by nikdy nevznikl. Popudem k jeho natočení byla krutá osobní životní zkušenost s tímto onemocněním, jež postihlo v dětském věku autorovu dceru. Snímek vznikl až s odstupem času jako reminiscence a také upozornění na to, že jsou mezi námi lidé, kteří určitou část svého života do slova a do písmene bojují o holý život. A fakt, že se jedná o malé pacienty, kteří často nahlížejí na svůj zdravotní handicap s větším nadhledem než jejich rodiče a doktoři, ještě více umocňuje celkové vyznění. Sám režisér říká: „V takovém filmu nemůžete natáčet film o druhých. Musíte se stát součástí toho všeho, zároveň se vám tím ti, kteří jsou na druhé straně kamery, přiblíží. Každý jejich úspěch vám přináší radost a každá jejich bolestivá chvíle vás naplňuje bolestí.“ Vlastně největším oceněním se pro autora stala vlna solidarity lidí, kteří po zhlédnutí jeho filmu začali přispívat na výzkum a léčbu leukémie. Navíc se snímek stal součástí vzdělávacích školních projekcí, přispívajících k větší obeznámenosti s touto závažnou chorobou.

Ocenění jeho filmů:

Litevská národní cena 2005 Ocenění za NEŽ SLÉTNU NA ZEM: Nejlepší litevský film roku 2005 - Litevská filmařská unie Nejlepší dokumentární film roku 2005 - Directors Guild of America Awards 2006 Stříbrný vlk na Mezinárodním festivalu dokumentárním filmů v Amsterdamu (IDFA), 2005 Spirit Award for Documentary"na Brooklynském mezinárodním filmovém festivalu, 2006 Grand Prix na Mezinárodním filmovém festivalu v Pärnu, 2006 Zvláštní uznání poroty na Silverdocs Festivalu, 2006.


4.12.1961
Vilnius, Litva, Sovětský svaz
Arunas Matelis csfd

Báječní lůzřiDříve než se snesu k zemiSekmadienis. Evangelija pagal liftininka AlbertaSkrydis per Lietuva arba 510 sekundziu tylosIs dar nebaigtu Jeruzales pasakuBaltská vlnaDeset minut před letem IkarovýmDomingo DomingoBack from New YorkSecond HandMosty časuUb LamaMuž-kůňLobster Soup


Aktualizace osobnostního profilu Arunas Matelis: 4.12. 2023 08:21