Mirko Eliáš (1899 - 1938)


Mirko Eliáš se narodil 13. května 1899 v Chocni. Své dětství prožíval na vesnici. Studoval na gymnáziu a obchodní akademii v Hradci Králové. Nakonec studia dokončil až na obchodní akademii v Chrudimi. Za první světové války nastoupil do důstojnické školy v Rijece a bojoval na Těšínsku. Mnohé nebezpečné boje a akce zažíval až do vyhlášení příměří v roce 1918.

Od mládí se v něm začal objevovat skvělý umělecký a malířský talent. Živil se jako svobodný malíř ve svých ateliérech v Praze a Hradci Králové. Maloval také divadelní kulisy, přispíval kresbami do novin a ke svým povídkám. Uplatnil se rovněž jako spisovatel, vytvářel povídky, pohádky pro děti, které si sám ilustroval a obohacoval jimi časopisy a své knihy. Kromě malířství byl u veřejnosti znám také jako zdatný sochař (toto své umění uplatnil ve snímku MRAVNOST NADE VŠE).

Velmi ojediněle se objevoval rovněž na činoherních a ochotnických scénách. Pro svůj mužný zjev, drsný obličej, démonický výraz, hluboký nebojácný hlas a vysokou hbitou postavu, která věrně připomínala Gary Coopera, byl desetkrát obsazen filmaři do zvukových filmů. Jeho herecký výraz byl však zatížen jistou statičností, ztuhlostí a hereckou nepropracovaností. Nejčastěji ho obsazoval režisér Martin Frič, Svatopluk Innemann, Přemysl Pražský, Vladislav Vančura, Václav Kubásek a Miroslav Jareš.

Od roku 1932 ztvárňoval titulní či menší postavy Kamila Hojera v Innemannově komedii ŠENKÝŘKA „U DIVOKÉ KRÁSY“ (1932), profesora v Innemannově a Vančurově dramatu PŘED MATURITOU (1932), MUDr. Karla Klímu v MALOSTRANSKÝCH MUŠKETÝŘÍCH (1932) režiséra Svatopluka Innemanna, Pavla Rydvana v dramatu SEDMÁ VELMOC (1933) Přemysla Pražského, člena Jánošíkovy družiny ve Fričově snímku JÁNOŠÍK (1935), sochaře Konráda komedii MRAVNOST NADE VŠE (1937) Hugo Haase a Martina Friče, automobilového závodníka Jana Hory ve Vančurově a Kubáskově dramatu LÁSKA A LIDÉ (1937), statkáře Ambrože Potockého v KŘÍŽI U POTOKA (1937) Miloslava Jareše a dělníka u Noelů v komedii SVĚT PATŘÍ NÁM (1937) Jiřího Voskovce, Jana Wericha, Martina Friče a Karla Steklého.


13.8.1899
Choceň, Rakousko-Uhersko
29.5.1938
Chvojenec, Československo
Mirko Eliáš csfd

HordubalovéKříž u potokaLáska a lidéMravnost nade všeSvět patří námJánošíkSedmá velmocMalostranští mušketýřiPřed maturitouŠenkýřka „U divoké krásy“Baby


Aktualizace osobnostního profilu Mirko Eliáš: 7.3. 2024 07:26