Ang Lee 69 let


Ang Lee se narodil v roce 1954 v Taiwanském Pingtungu. Po dokončení National Taiwan College Of Arts (1975) přijel studovat do USA. Byl přijat na prestižní školu University of Illinois. Zde vystudoval divadelní režii. Brzo se však ukázalo, že divadlo není pro Anga to pravé. Vydal se tedy do New Yorku (NY University), kde získal titul v oboru filmová produkce.

V roce 1995 se Ang Lee zařazuje do hollywoodského "mainstreamu" snímkem SENSE AND SENSIBILITY. S tímto romanticky laděným dramatem získává prvního Oscara (nejlepší scénář). Na udílení Oscarů se tento snímek objevil i v dalších nominacích - nejlepší film, nejlepší herečka v hlavní roli (Ema Tompson). Další výrazný úspěch pro Anga znamená rodinné drama THE ICE STORM (1997). Jedná se o adaptaci známého románu Ricka Moodyho. Snímek získal cenu za nejlepší scénář (autor James Schamus) na filmovém festivalu v Cannes. Následuje western RIDE WITH THE DEVIL (1999), který sklidil obdiv kritiky i diváků.

Do filmové historie se Ang nesmazatelně zapsal v roce 2000. V tento rok přichází na plátna kin legendární film CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON (v českém překladu: Tygr a Drak). Jedná se o akční fantasy, kterému vévodí na svou dobu nevídané trikové efekty a kvalitně propracovaný scénář. Není tedy divu, že snímek získává Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Ang získává Zlatý Globus za nejlepší režii. Film CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON si dodnes drží prestižní prvenství - nejvýdělečnější cizojazyčný snímek v historii kinematografie.

Z dalších prací jmenujme napřiklad snímky CHOSEN (2001), HULK (2003). V roce 2005 přichází do kin snímek s názvem BROKEBACK MOUNTAIN. Citlivá romance o vztahu dvou mužů zasazená do prostředí USA 60. let. Ang za tento počin získává Oscara v kategorii nejlepší režie. Nutno dodat, že jistě zcela poprávu.


23.10.1954
Pching-tung, Tchaj-wan
Ang Lee csfd

BlíženecUlička slávyPí a jeho životZažít WoodstockTouha, opatrnostZkrocená horaHulkTygr a drakJízda s ďáblemLedová bouřeRozum a citJíst, pít, muž, ženaSvatební hostinaTlačit rukamaThe Hire: ChosenFatal Addiction: Heath LedgerThe DirectorsHeath Ledger: A Tragic TaleDělat Vlny: Umění filmového zvukuHugh Grant: A Life on ScreenJá, Heath LedgerTrespassing BergmanZuo tianGuión busca estrellaHollywood ChineseSvětla! Akce! Hudba!Fabulous! The Story of Queer CinemaLogo Movie Special: 'Brokeback Mountain'Making of 'Hulk', TheSex at 24 Frames Per SecondIndependent ViewUmění akceA Feast for the Eyes: Ang Lee in TaipeiYang   Yin: Gender in Chinese CinemaSex, pochoutky a romantikaShao Nu xiao yuFront Row FlynnHollywood Insider85. Annual Academy AwardsZlatý Glóbus 2013The 63rd Annual Golden Globe Awards 2006The 78th Annual Academy Awards73. Annual Academy AwardsCorazón de...53rd Annual Golden Globe AwardsContinuarà...El MagacineGomorronCinema 3


Aktualizace osobnostního profilu Ang Lee: 12.3. 2024 01:43