Roman Čada 62 let


Když na počátku sedmdesátých let vybírala asistentka režisérky Věry Plívové mezi malými čtvrťáčky na základní škole děti do snímku PŘIJELA K NÁM POUŤ, narazila na malého líbivého chlapce Romana Čadu, do té doby nezbedného rebela, který střílel z praku a učitelky jej neměly v seznamu nejoblíbenějších dětí. Vyplnil si tedy prázdniny nejen natáčením s Libuší Šafránkovou, Markem Vašutem nebo Yvettou Kornovou, ale také učením tance nebo choreografie v Národním divadle. PŘIJELA K NÁM POUŤ však nebyl úplně tím největším kusem, který si zahrál. O moc důležitější byla role "prcka" Martina ve filmu MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU a v jeho pokračování BRÁCHA ZA VŠECHNY PRACHY, kde organizoval a intrikoval, aby běh dvou rodin nabral ten správný směr. Z filmů se staly dodnes populární veselohry.

V roce 1980 si naposledy zahrál ve filmech HRA O KRÁLOVNU a KRAKONOŠ A LYŽNÍCI (kde opět spolupracoval s režisérkou Plívovou-Šimkovou). Tím se jeho kariéra uzavřela a začal se věnovat svým opravdovým zálibám. Dodnes se zabýval tzv. sluneční plachetnicí, svého času otevřel jednu z prvních internetových kaváren ve střední Evropě, pomáhal rozjíždět mnoha podnikatelům své podniky a podněcoval je svými nápady. Podniká v oblastech informatiky, inteligentním rozpoznáváním řeči, lidského písma nebo navrhuje víza v Shengenské zóně.

V roce 1998 se oženil se svojí současnou manželkou a žije spolu s ní a dětmi v energeticky úsporném domě, který navrhl také on sám. I když už procestoval Island a Velkou Británii, jeho snem je koupit si loď a vydat se na pár let kolem světa. Bavil nás a byl úspěšný v dětských rolích, a proto by bylo správné, abychom mu přáli štěstí a úspěchy v soukromém i podnikatelském životě.


7.3.1962
Pardubice, Československo
Roman Čada csfd

Hra o královnuKrakonoš a lyžníciNa západní frontě klidPřekupníkem proti své vůliBrácha za všechny penízeSetkání v červenciCož takhle dát si špenátProč nevěřit na zázrakyLéto s kovbojemTerezu bych kvůli žádné holce neopustilVánoce u Matěnů„Marečku, podejte mi pero!“Můj brácha má prima bráchuTam, kde hnízdí čápiPřijela k nám pouťPoručík PetrMy z konce světaZpovědi dětských hvězdOsudy hvězdKrálíci s moudrýma očima


Aktualizace osobnostního profilu Roman Čada: 24.4. 2024 17:13