Richard Lester 92 let


Narodil se v americké Pensylvánii. V pouhých devatenácti letech úspěšně zakončil studia na univerzitě a na počátku 50. let začal pracovat pro televizi, kde vystřídal všemožné funkce od manažera až po režiséra. V roce 1953 se přestěhoval z Ameriky do Velké Británie, kde natáčel krátkometrážní snímky a režíroval hudební videoklipy. Na počátku kariéry mu rovněž pomohla spolupráce s britským komikem Peterem Sellersem.

V letech sedmdesátých už jako jeden z nejuznávanějších britských tvůrců režíroval jedno z nejlepších zpracování klasického dobrodružného románu Alexandre Dumase TŘI MUŠKETÝŘI a jeho pokračování ČTYŘI MUŠKETÝŘI (oba díly se natáčely současně). Následoval úspěšný akční thriller s Richardem Harrisem a Omarem Shariffem OHROŽENÍ BRITANNICU a komedie ROYAL FLASH. Pokusil se též o adaptaci známé legendy o sherwoodském zbojníkovi Robinu Hoodovi ROBIN A MARIANA, kde titulní roli ztělesnil Sean Connery.

V roce 1980 přímo uprostřed natáčení převzal od Richarda Donnera režii druhého dílu SUPERMANA s Christopherem Reevem. Snímek údajně hodně předělal k obrazu svému. Kvůli sporům produkce s Marlonem Brandem byla například scéna s tímto hercem úplně vystřižena. Také kvůli tomu o dvacet šest let později Donner vydal na video svůj vlastní sestřih tohoto projektu, v němž však použil i několik Lesterových záběrů, aby příběh dával smysl.

Richard Lester režíroval i třetí díl MUŽE Z OCELI, který se ale dočkal vlažnějšího přijetí. Naposledy se v roce 1989 pokusil vzkříšit muškerýrskou sérii a natočil volné pokračování NÁVRAT TŘÍ MUŠKETÝRŮ. Během filmování však přímo na place tragicky zahynul Lesterův přítel – herec Roy Kinnear, představitel sluhy Plancheta a režisér se zařekl, že žádný další snímek už nenatočí.


19.1.1932
Philadelphia, Pennsylvania, USA
Richard Lester csfd

Superman II: Verze Richarda DonneraNávrat tří mušketýrůCo jsem našel, to je mojeSuperman 3Superman IIButch a Sundance: ZačátkyKubaHotel RitzRobin a MarianaRoyal FlashOhrožení BritannicuTři mušketýři 2Tři mušketýřiObývací ložnicePetulieJak jsem vyhrál válkuCestou na fórum se stala divná věcFortel, a jak ho získatPomoc!Perný denMyš na měsíciJazzová revueRoom at the BottomAfter HoursIdiot Weekly, Price 2d, TheShow Called Fred, ASon of FredThe ViseGet BackPaul McCartneyTeenage RebellionThe Beatles: A Hard Day's NightThe Beatles: And I Love HerThe Beatles: Can't Buy Me LoveThe Beatles: I Should Have Known BetterThe Beatles: I'm Happy Just to Dance with YouThe Beatles: If I FellRunning Jumping & Standing Still Film, TheRoute, LaBeatles: Perná létaSound of Cinema: The Music That Made the MoviesRare and Unseen: The BeatlesBritish Film ForeverThe Comedy Map of BritainFilmaři v akciHollywood Rocks the Movies: The Early Years (1955-1970)Neznámý Peter SellersY usted... żDe qué se ríe?Richard Lester!SpikeAntologie BeatlesHollywood U.K.Buster Keaton: A Hard Act to FollowThe Rock 'n' Roll YearsThe Compleat BeatlesCurtains for HarryThe Barris Beat


Aktualizace osobnostního profilu Richard Lester: 31.10. 2023 17:06