Ernst Lubitsch (1892 - 1947)


Jediný pravý nositel legendárního „Lubitschova doteku“ byl prvním z velkých německých režisérů (s ním Lang a Murnau), který přesídlil do Hollywoodu. Svým citem pro zachycení americké psýché (jakkoli se jeho filmy odehrávaly v evropských či imaginárních zemích) se stal mezi německými emigranty tím nejméně německým a dosáhnul v Americe největšího úspěchu.

Ve stejné době si začal přivydělávat u filmu: Po učednických letech se stal úspěšným komikem, aby se posléze ujal i režie svých filmů. Od chvíle, kdy s herectvím skončil, začala Lubitschova režisérská hvězda prudce stoupat. Zatímco jeho německou múzou se stala Pola Negri, do Hollywoodu si ho v roce 1923 pro svůj projekt vyžádala jiná kráska Mary Pickfordová.

Lubitschova hollywoodská kariéra byla ve znamení dlouhé šnůry úspěšných filmů, především sofistikovaných komedií, kterým neublížil, ba naopak, ani nástup zvuku. Od roku 1935 si mohl své filmy i produkovat, na přelomu 30. a 40. let natočil svá nejslavnější díla (NINOČKA; THE SHOP AROUND THE CORNER; BÝT, ČI NEBÝT) a jeho chátrajícím zdravím narušenou kariéru uzavřel v roce 1947 čestný Oscar. Téhož roku Lubitsch umírá.

A co tedy bylo na jeho „doteku“ tak kouzelného? Termín implikující lehkost, eleganci a technickou preciznost odkazuje na Lubitschovu mimořádnou „ekonomiku“ výrazu, tj. schopnou komunikovat myšlenku filmu, vztahy mezi postavami, lubitschovskou ironii elementárními nástroji filmové režie (gesty či pohledy herců, jejich rozestavením a pohybem po scéně, kompozicí záběrů atd.). S trochou nadsázky se dá říci, že čím byl pro thriller Hitchcock, znamenal Lubitsch pro komedii.


28.1.1892
Berlín, Německá říše
30.11.1947
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Ernst Lubitsch csfd

Dáma v hermelínuCluny BrownováKrálovský skandálLáska není hříchBýt či nebýtNejisté cityObchod za rohemNinočkaOsmá žena ModrovousovaAndělLa veuve joyeuseVeselá vdovaLáska mezi umělciHodinka s tebouIf I Had a MillionMuž, kterého jsem zabilUne Heure près de toiÚtěk z rájeKouzlo valčíkuGalas de la ParamountKrál tulákůMonte CarloParamount RevueKrál BerninyPřehlídka láskyPatriotStarý HeidelberkTak žije PařížThe Honeymoon ExpressLíbej, ach líbej mne dálVějíř lady WindermerovéCarevnaLíc a rub manželstvíOsmnáctiletáPlamenZpěvačka z uliceŽena faraonovaHorská kočkaAnna BoleynováDcerušky pana ZajíčkaDie WohnungsnotRomeo und Julia im SchneeSumurunDas SchwabenmädleMadame DuBarryMeine Frau, die FilmschauspielerinMeyer aus BerlinPanenkaRauschÚstřicová princeznaCarmenDas Mädel vom BalletDer Fall RosentopfFuhrmann HenschelMuž beze jménaNechci být mužemPrinz SamiSáňkař-kavalírNetopýrOssis Tagebuch


Aktualizace osobnostního profilu Ernst Lubitsch: 23.2. 2024 07:01