Josef Dobeš (1885 - 1957)


Hudební skladatel Josef Dobeš se narodil jako Josef Dobš 23. února 1885 v pražských Vysočanech. Své hudební vzdělání získal jako elév a hráč vojenských orchestrů (1902 – 1909). Zároveň získal další teoretickou průpravu na Hudební akademii v Budapešti. Ve funkci tambora – dirigenta setrval v orchestru Rakousko – Uherské (1909 – 1918) a i Československé (1919 – 1921) armády.

Ovšem nejvíce proslul jako autor filmové hudby. Jeho hudba byla melodická, přesně vystihovala potřebu daného filmového díla. Oblíbené byly např. tanga („Chci říci Vám“, „Nad Granadou slunce nezhasíná“ či „Láska je věčná“), valčíky („Za úsměv jediný /Madonno má/“, „To byl ten nejhezčí valčík“ aj.) a jiné písně („Silnice šedivá“, „Lásko, kde jsi?“).

Jeho písně (k nimž texty psal František Kudrna, Jaroslav Mottl, Karel Tobis, Ladislav Brom, Václav Špilar) zpíval např. R. A . Dvorský, Oldřich Kovář, Setleři, Marie Grossová, Vladimír Borský, Dano Živojnovič nebo Jan Pivec. Tiskem vyšlo více jak sto padesát jeho hudeb z filmů i šlágrů.

Jeho další taneční skladby, veseloherní ouvertury (jež bylo téměř sto čtyřicet) zůstalo v rukopise. Do českého filmu vstoupil na samém počátku zvukového období. Po prvních ojedinělých pokusech začal komponovat pravidelně od poloviny 30. let.


23.2.1885
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
13.11.1957
Praha, Československo
Josef Dobeš csfd

Právě začínámeNeviděli jste Bobíka?Muži nestárnouZlaté dnoNebe a dudyDva týdny štěstíPoslední PodskalákProsím, pane profesore!Přítelkyně pana ministraBílá jachta ve SplituKrálovna stříbrných horLízino štěstíTulák MacounU pokladny stál...Ulice zpíváVenoušek a StázičkaZlatý člověkŽabecŽeny u benzinuDruhé mládíJarka a VěraKlapzubova XI.Milování zakázánoPod jednou střechouHarmonikaHlídač č. 47Kariéra matky LízalkyOtec Kondelík a ženich VejvaraPoručík Alexander RjepkinSrdce na kolejíchVyděračŽena na rozcestíDěti velké láskySextánka (německá verze)Srdce v soumrakuTři muži ve sněhuBezdětnáCácorkaKlub tříMaryšaPrvní políbeníStudentská mámaVdavky Nanynky KulichovyAnita v rájiHrdinný kapitán KorkoránTatranská romanceŽivot vojenský - život veselýŘekaZapadlí vlastenciKariéra Pavla ČamrdyFilmy pod taktovkou FOKPíseň drožkáře


Aktualizace osobnostního profilu Josef Dobeš: 3.4. 2024 11:14