Joseph L. Mankiewicz (1909 - 1993)


„Cítil jsem, že musím začít režírovat, protože mi bylo zle, když jsem viděl, co dělají s mými scénáři.“

Sedmnáct let pracoval jako scénárista pro studio Paramount, dále jako producent pro studio MGM, od kterého odešel po rozepři se šéfem Louisem B. Mayerem ohledně Judy Garlandové a zapsal se jako režisér pro Darryla F. Zanucka u společnosti Twentieth Century-Fox, pod jejíž hlavičkou během šesti let vytvořil jedenáct filmů. Na režisérskou židli usedl poprvé v době nemoci Ernsta Lubitsche (thriller DRAGONWYCK, 1946). Jím produkovaný PŘÍBĚH Z FILADELFIE byl Akademií v roce 1941 nominován na “nejlepší film” a v produkci THE KEYS OF THE KINGDOM z roku 1944 si po boku Gregoryho Pecka zahrála i Mankiewiczova druhá žena, Rose Stradnerová.

Během své dlouholeté hollywoodské kariéry Mankiewicz napsal téměř padesát scénářů a produkoval více než dvacet filmů (“Dostal jsem práci ve studiu MGM a šéf Louis B. Mayer mi řekl, že ze mě chce udělat producenta. Já mu odvětil, že chci psát a režírovat. On na to, že ne, že musím nejprve dělat produkci, že se musím nejprve plazit, abych mohl chodit. To byla ta nejlepší definice produkce, kterou jsem kdy slyšel.“). Proslavil se však hlavně jako režisér. Režíroval celkem dvanáct různých herců a hereček v rolích, za které byli později nominováni na cenu Akademie (dva své nominace proměnili).

Profesionálního vrcholu dosáhl v letech 1950 a 1951, kdy pro sebe pokaždé získal jak “režisérskou” tak i “scénáristickou” sošku, a to za komediální drama DOPIS TŘEM MANŽELKÁM (1949) a VŠE O EVĚ (1950), které bylo současně vyhlášeno i “nejlepším filmem” (celkem šest Oskarů a osm nominací!). Dodnes zůstává jediným filmařem, kterému se podařil tento “double” hned dva roky po sobě (v uvedených letech byl shodou okolností i prezidentem Sdružení filmových režisérů). V roce 1951 Mankiewicz odešel od “Foxů”, s úmyslem psát pro Broadway se odebral do New Yorku. K naplnění tohoto přání však nikdy nedošlo, pokračoval opět v tvorbě filmů (pro svoji vlastní produkční společnost i jako režisér na volné noze), které rozebíraly jeho oblíbená témata – konflikt aristokrata a prostého člověka, život jako představení, konflikt lidí, snažících se mít “vše” pod kontrolou, s nepředvídatelnými životními skutečnostmi.


11.2.1909
Wilkes - Barre, Pennsylvania, USA
5.2.1993
Bedford, New York, USA
Joseph L. Mankiewicz csfd

SlídilByl jednou jeden lotrHrnec meduCarol for Another ChristmasKleopatraSuddenly, Last SummerThe Quiet AmericanFrajeři a sazeBosonohá komtesaJulius Caesar5 FingersLidé budou pomlouvatNení cesty venVše o EvěDopis třem manželkámHouse of StrangersEscapeThe Ghost and Mrs. MuirThe Late George ApleyDragonwyckNěkde v nociKing: A Filmed Record... Montgomery to MemphisLetter to Three Wives, AThe Keys of the KingdomThe Shining HourI Live My LifeDrama z ManhattanuForsaking All OthersAlice in WonderlandDiplomaniacsEmergency CallIf I Had a MillionMillion Dollar LegsNight After NightSky BrideThis Reckless AgeFinn and HattieJune MoonNewly RichSkippySookyThe Gang BusterJen troubové pracujíParamount RevueSlightly ScarletFast Company


Aktualizace osobnostního profilu Joseph L. Mankiewicz: 3.11. 2023 10:17