Václav Kašlík (1917 - 1989)


Václav Kašlík byl český dirigent, hudební a operní skladatel a režisér opery. Narodil se v roce 1917 v Poličné u Valašského Meziříčí. Vystudoval skladbu a dirigování na pražské Konzervatoři a současně studoval hudební vědu a estetiku na Karlově univerzitě. Po ukončení studia se dále vzdělával v operní režii u režiséra Ferdinanda Pujmana a v dirigování u Václava Talicha. Divadelní kariéru zahájil Václav Kašlík v pražském Divadla E. F. Buriana, kde působil jako dirigent (1940-41), a uskutečnil zde také svůj divadelní kompoziční debut, kterým byl balet Juan.

Kromě několika baletů a instrumentálních skladeb je Václav Kašlík autorem dvou oper a dvou zpěvoher. Především je třeba vyzdvihnout  operu Krakatit (1960-61) na námět románu Karla Čapka uvedenou v Národním divadle v roce 1966 a zároveň zrealizovanou i jako televizní inscenace.

Vlastní kapitolou je Kašlíkova operní televizní a filmová režie. Je autorem několika desítek inscenovaných oper a baletů pro Československou televizi a německou televizi ZDF. K těm nejznámějším patří filmová zpracování oper Prodaná nevěsta a Rusalka.

Václav Kašlík je také autorem knihy vzpomínek s charakteristickým názvem Jak jsem dělal operu (Panton, Praha 1987).Za svůj umělecký přínos získal Václav Kašlík v roce 1956 Státní cenu, v roce 1958 titul zasloužilý umělec a v roce 1988 titul národní umělec. Zemřel 4. června 1989 v Praze. Je pohřben v Příbrami na Městském hřbitově "na Panské louce".


28.9.1917
Poličná, Rakousko-Uhersko
4.6.1989
Praha, Československo
Václav Kašlík csfd

ToscaProdaná nevěstaProdaná nevěsta (německá verze)Eugen OneginCosì fan tutteJulietteZápisník zmizeléhoRekviem za kouzelnou flétnuDie verkaufte BrautVěc MakropulosHoffmannovy povídkyProdaná nevěstaRusalkaKrakatitBohémaFašanekValašské tanceSarabandaVáclav Talich diriguje Slovanské tance Antonína DvořákaB. Smetana: DaliborJulius FučíkAuf den Spuren von Richard Wagners Tristan und IsoldeOperní Mág Václav Kašlík


Aktualizace osobnostního profilu Václav Kašlík: 3.4. 2024 15:38